ТРАНЗИЦИЈА: Завера на тржишту девиза

Иако сам тврдоглави противник сваке теорије завере, готово да ме је поколебала вест о признању кривице шест водећих светских банака за штимовање глобалног курса девиза у периоду од децембра 2007. до јануара 2013, о чему је писала „Политика“ 22. маја ове године (http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Masovna-prevara-nasvetskom-trzistu-deviza.sr.html ).

Данијел Цвијетићанин

Наиме, група трговаца девизама највећих банака „намештала“ је курсеве долара, евра, фунти, итд. у складу са интересима својих фирми и пробраних клијената. У анализи ове вести „Политика“ наводи да су, након збирне казне од 5,7 милијарди долара (што је права ситница у поређењу са прометом и зарадама које ове институције остварују), наведене банке добиле од Комисије за хартије од вредности САД одређене уступке, да би могле да наставе уобичајени бизнис. Притом, ниједан извршни директор, нити високи службеник, није поднео оставку, пошто је, изгледа, штимовање девизног курса део културе пословања ових финансијских институција.

За професионалце, са искуством на ФОРЕX-у, овај догађај и није нека особито запањујућа новост, али у земљама у транзицији, где су тржишта млада, а економски аналитичари још прилично неуки, догађај баца неко ново (језиво) светло на домете слободног тржишта, а такође подстиче познату полемику о односу тржишта и државне интервенције. Можда ће низ оваквих примера (случајева) многима отворити очи и показати да је модел који се представља и намеће као „либерални“ (односно „неолиберални“), у ствари један веома антилиберални модел, у којем неколико десетина најмоћнијих корпорација диригује производњом, разменом, расподелом и потрошњом у целом свету.

Пише: Данијел Цвјетићанин, Универзитет „Сингидунум“

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСЛОВАЊА КОМПАНИЈЕ МАРБО ПРОДУКТ Годишње потребно 35.000 тона кромпира за „чипси“
  • ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ПРЕД ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ Специјална понуда ”Дунав” путних осигурања
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПРЕДСЕДНИК САМ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ У ЉУБЉАНИ, ПОСВЕЋЕНОМ УЛАСКУ СРБИЈЕ У УНИЈУ
  • УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ ДЕВЕТИ ПУТ ДОДЕЉУЈЕ „ЦВЕТ УСПЕХА ЗА ЖЕНУ ЗМАЈА 2015 Расписан конкурс за најбоље предузетнице
  • КАКО СТАБИЛИЗОВАТИ ТРЖИШТЕ МЛЕКА И МЛЕЧНИХ ПРОИЗВОДА У СРБИЈИ Имлек подржава мере Владе
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНО ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Промена као неопходност успешног пословања
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (2) Прилагођавање маркетиншке стратегије
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2015.
Podelite ovaj tekst: