БЕСПЛАТНИ МЕНТОРИНГ: Јапанска знања у српским фирмама

Још 100 фирми и 10 кластера који су изабрани на конкурсу српске Националне агенције за регионални развој, добиће овог јуна услуге менторинга за унапређење пословања. Тиме се наставља сарадња са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу започета 2006. године, овога пута у оквиру регионалног пројекта који укључује и БиХ и Црну Гору

Малим и средњим предузећима и предузетницима и кластерима у Србији на располагању је по 50 сати бесплатног саветовања ментора за припремање развојних планова, пружање подршке фирмама којима је угрожен опстанак, прецизирање стратегија за унапређење пословања, повећање продуктивности, продаје, решавање финансијских проблема и друге услуге које доприносе бржем развоју бизниса. Програм реализује Национална агенција за регионални развој (НАРР), у сарадњи са Владом Јапана, преко Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА). До половине јуна биће изабрано 100 фирми и 10 кластера који су учествовали на конкурсу НАРР-а, у којима ће ментори до краја новембра пружати услуге. У току пројекта биће сертификовано 75 консултаната, који ће помагати предузетницима да идентификују проблеме и „уска грла” у пословању и заједнички дођу до прихватљивог решења. Ментори су у НАРР-у и 17 регионалних агенција, обучени за пружање услуга, уз подршку и знање експерата из Јапана.

Сарадња српске и јапанске агенције започета је 2006. године пројектом за подизање капацитета НАРР-а. У оквиру пројекта Институционализација система менторства у Србији 2011. године стандардизоване су услуге менторинга. Бесплатне услуге до сада је добило 555 фирми, које су их скоро све оцениле као веома корисне за унапређење пословања.

Овогодишњи програм је део новог регионалног пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама западног Балкана, Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори“, који се реализује од 2013. до 2016. године. У овај пројекат јапанска влада уложила је 2,5 милиона евра, а НАРР ће за менторинг у фирмама у овој години издвојити 7,5 милиона динара.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСЛОВАЊА КОМПАНИЈЕ МАРБО ПРОДУКТ Годишње потребно 35.000 тона кромпира за „чипси“
  • ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ПРЕД ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ Специјална понуда ”Дунав” путних осигурања
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПРЕДСЕДНИК САМ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ У ЉУБЉАНИ, ПОСВЕЋЕНОМ УЛАСКУ СРБИЈЕ У УНИЈУ
  • УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ ДЕВЕТИ ПУТ ДОДЕЉУЈЕ „ЦВЕТ УСПЕХА ЗА ЖЕНУ ЗМАЈА 2015 Расписан конкурс за најбоље предузетнице
  • КАКО СТАБИЛИЗОВАТИ ТРЖИШТЕ МЛЕКА И МЛЕЧНИХ ПРОИЗВОДА У СРБИЈИ Имлек подржава мере Владе
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНО ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Промена као неопходност успешног пословања
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (2) Прилагођавање маркетиншке стратегије
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2015.
Podelite ovaj tekst: