ALEKSEJ MEKONOŠIN, PEPSICO: Nastavićemo da investiramo

Mi nismo došli u Srbiju za dve ili pet godina, već smo došli zauvek. Ma koliko da treba da budemo zabrinuti za situaciju u vezi sa globalnom ekonomskom krizom, s druge strane smatramo da je ovo dobro vreme za investiranje

Aleksej Mekonošin

Jedan od svetskih lidera u proizvodnji pića i hrane, američka kompanija PepsiCo, kupila je pre dve godine srpsku fabriku „Marbo“, proizvođača „grickalica“. Od tog trenutka počela je nova era razvoja za „Marbo“. Ova mala kompanija iz Bačkog Maglića postala je, za relativno kratko vreme, lider na srpskom tržištu u svom segmentu proizvodnje hrane ali sada kao deo velikog brenda PepsiCo, čija se tržišna vrednost meri desetinama milijardi dolara. Početkom juna u Beogradu je (prvi put) boravio Aleksej Mekonošin (Alexei Mekhonoshin), predsednik kompanije PepsiCo za jugoistočnu Evropu, kako bi se upoznao sa „stanjem na terenu“ i eventualno predložio nove investicije.

U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis pitali smo gospodina Mekonošina ono o čemu se već neko vreme spekuliše u domaćim poslovnim krugovima: da li su zainteresovani za još neku kupovinu u Srbiji i regionu, na primer, za kupovinu kompanije Droga Kolinska, koja je trenutno na prodaji?

Odgovor Alekseja Mekonošina je, razume se, bio diplomatski i glasio je:

– Zainteresovani smo za sve investicije koje nam donose organski rast, obogaćivanje portfolija i povećanje kvaliteta. Trenutno smo veoma zadovoljni proizvodima koje imamo u svom portfoliju. Smatramo da smo lideri u segmentima proizvoda koje imamo. Jedino što mogu konkretno da kažem je da mi imamo dva tima: jedan u Americi i jedan u Evropi, koji se bave isključivo nadgledanjem prilika za akvizicije. Mi smo veoma srećni sa portfolijom „Marbo“ koji imamo u Srbiji. Ali, svakako, ukoliko postoje određene mogućnosti koje bi doprinele obogaćivanju našeg portfolija, nesumnjivo je da će se naši timovi time pozabaviti – rekao je predsednik PepsiCo za jugoistočnu Evropu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: