BORIVOJE JANKOVIĆ, KOMERCIJALNA BANKA FRANKFURT: Najbolja finansijska veza dijaspore sa maticom

Predstavništvo Komercijalne banke u Frankfurtu počelo je transfer novca krajem 2007. godine i beleži stalni rast transfera novca sa računa na račun. Prenos novca trenutno traje od dva do tri dana, a od 2011. godine rok će biti skraćen na jedan dan

Borivoje Janković

U strogom centru Frankfurta, na lepom trgu Rosmarkt, na placu na kojem se pre više stotina godina trgovalo konjima (ros = konj, nemački), u jednoj od poslovnih zgrada nalazi se Predstavništvo srpske Komercijalne banke. Istaknut ljubičasti naziv: KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD skreće pažnju svakome ko je poreklom iz Srbije (možda i iz bivše “Juge”), a postavljen je početkom 2009. godine. Tako se i dogodilo da je nedavno u ovo Predstavništvo svratio jedan naš čovek, građevinac iz Pančeva, koji je radio na građevini u blizini. “Radim prekoputa i gledam danima u ovu reklamu. Ne mogu da verujem! Pa je li to, naša, srpska Komercijalna banka?! Došlo mi je da zaplačem od sreće!”

Tako se građevinac iz Pančeva obratio Borivoju Jankoviću, direktoru Predstavništva Komercijalne banke u Frankfurtu, a mi smo imali prilike da to saznamo krajem maja (od 20. do 22. maja) prilikom boravka predstavnika srpskih medija u Frankfurtu. Posetu je organizovala srpska Komercijalna banka povodom svog jubileja – 40 godina uspešnog rada, koji obeležava ove godine. Inače, Predstavništvo u Frankfurtu Komercijalna banka je otvorila 1989. godine.

U razgovoru za Magazin Biznis, Borivoje Janković ističe glavni adut: Komercijalna banka je jedina srpska banka sa dozvolom nemačkih vlasti za prenos novca iz Nemačke i EU u Srbiju, i tu uslugu banka naplaćuje znatno jeftinije od konkurencije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: