ANA TRBOVIĆ, DEKAN FEFA: Srbija uvozi i slomljeno staklo

Rast izvoza od oko 25 odsto nema značajnije efekte na ekonomski rast jer neki veliki izvoznici, a posebno Fijat, ne plaćaju porez. Drugi razlog je javni sektor koji posluje izuzetno neefikasno. Najzad, imamo jedno od najstarijih stanovništava u svetu i veliki broj preranih odlazaka u penziju što je dodatni teret za sve manji broj zaposlenih, a gde opet jedan ozbiljan deo čine zaposleni u javnom sektoru od kojih je značajan deo potpuno neproduktivan

Ana Trbović

Ana Trbović

Naš izvoz beleži rast duži niz godina i to je jedan od svetlijih ekonomskih pokazatelja koji nam daje povod da kažemo da imamo potencijal da ubrzamo ekonomski razvoj u narednom periodu, ocenjuje na početku razgovora za Magazin Biznis Ana Trbović, dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Međutim, osnovica za ovaj rast je relativno niska, a u poređenju sa proizvodnjom i izvozom pre raspada Jugoslavije još uvek negativna, dodaje. I struktura izvoza je, takođe, nepovoljna.

– Ona se, međutim, popravlja jer raste izvoz mašinskih delova i prerađivačkih proizvoda gde, na primer, u tekstilu sada vodeće mesto zauzimaju – hulahopke! Jedan od razloga su strane investicije ali i sve veći broj malih i srednjih preduzeća koja dobijaju potrebne potvrde o kvalitetu i postaju dobavljači većih preduzeća – uglavnom u zapadnoj Evropi i to prevashodno u Italiji, Austriji i Nemačkoj. Najzad, kada posmatramo rast izvoza, treba da izračunamo i neto izvoz koji takođe raste ali ne po ovako visokoj stopi.

• Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu, oko 33 odsto, ima region Šumadije i zapadne Srbije. Da li je dobro to što u konkretnom slučaju bilansi spoljne trgovine zavise u najvećoj meri od jedne firme, odnosno Fijata?

– Fijat je ključni razlog za rast izvoza tokom protekle godine. Kao što sam već navela, važno je i ovde obračunati neto izvoz jer se radi o proizvodu koji ima veliki deo uvoznih komponenti. Isto tako treba znati da se radi o preduzeću koje i dalje dobija subvencije države i koje ne plaća porez, tako da su pozitivni efekti na privredu Srbije relativno mali.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: