FORMIRAN REGIONALNI SAVET ZA POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE

Prvo regionalno telo radiće na unapređivanju ambijenta za privredu i potencijalne ulagače. U zajedničku organizaciju ušle su Hrvatska, Srbija, Makedonija i BiH, ali je ona otvorena i za druge države

Potpisivanje sporazuma o osnivanju Regionalnog saveta

Potpisivanje sporazuma o osnivanju Regionalnog saveta

Hrvatska, Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina uspele su tokom 2012. zajedno da privuku tek oko 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, a podaci iz prvih šest meseci sugerišu da rezultat ove godine neće biti mnogo bolji. Dobar deo i takvog “uspeha” duguju činjenici da pojedine kompanije istovremeno investiraju u više zemalja ovog regiona (Džonson kontrol, IKEA, Gasprom…).

Upravo to posmatranje regiona, a ne pojedinačnih država, kao destinacije za investiranje jeste nešto što se na ovim prostorima zanemaruje. Uprkos savetima stručnjaka da zajednički nastup daje veće šanse, obostrani interes dve zemlje da privuku investitora je nešto što se retko razmatra. S druge strane, takmičarskog duha ne manjka, ali je pitanje da li postoje realni osnovi za poređenje poslovnih okruženja zemalja koje su nekada činile istu državu.

Ova dva problema pokušaće da reši Regionalni savet za povoljno poslovno okruženje, prvo regionalno telo koje će raditi na unapređivanju ambijenta za postojeću privredu i potencijalne ulagače. U zajedničku organizaciju ušle su Hrvatska, Srbija, Makedonija i BiH, ali je ona otvorena i za druge države.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: