MENADŽERSKI VODIČ: Deliverologija

U srpskom jeziku nema pojma koji je odnedavno ušao u našu političku i, posledično, medijsku svakodnevicu: deliveri junit (original: delivery unit). U slobodnom prevodu to bi bili “timovi za rezultate”, a u svakom slučaju smisao je da se cilj koji se postavi – realizuje.

Reč je, naravno, o novom projektu koji za premijera Aleksandra Vučića treba da realizuje konsultantski tim bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, inače ne baš popularne ličnosti na ovim prostorima (pa i šire). U ovom slučaju, međutim, nije bitno da li je konsultant simpatičan: suština je da li njegovi saveti i preporuke vrede para koje će im biti plaćene, bez obzira na to što će račun (koji po svemu sudeći neće biti skroman) podmiriti donator, u ovom slučaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Svaki pokušaj da se poveća politička efikasnost vredan je pažnje. Kao ni u korporativnim sistemima, ni u sistemu kakav je vlada jedne države, put od odluke da se nešto uradi pa do realizacije toga po pravilu je dugačak i krivudav (a neretko, do cilja se i ne stigne).

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: