„БОЕМ“ ЧУВА ПИРОТСКУ ТРАДИЦИЈУ ПЕГЛАЊА КОБАСИЦЕ ФЛАШОМ: Месна потковица са старопланинских пашњака

Пеглана кобасица је квалитетан производ, али тај квалитет морају да потврде и стручни људи на сајмовима, сматра Далибор Тошић који овај специјалитет не припрема сезонски, већ током целе године. У плану је дегустациони центар са рестораном и собама за смештај гостију, као и музеј пеглане кобасице, чиме ће се унапредити туристичка понуда Пирота

Далибор Тошић

У домаћинству Далибора Тошића из Пирота, прерада меса и производња пеглане кобасице представљају породичну традицију. Далиборов отац је био месар и правио је овај пиротски специјалитет, а он је кренуо очевим стопама, савладао рецептуру и данас је један од најуспешнијих произвођача. А кад је пре десетак година у Пироту отворен први сајам пеглане кобасице, Далибор је почео тиме да се бави још озбиљније.

Од 1989. године бави се угоститељством. Дванаест година је држао киоск брзе хране, да би 1994. године отворио кафану „Боем“. Упоредо са угоститељством, бави се производњом пиротске пеглане кобасице по традиционалној рецептури, под називом „боемска потковица“.

– Пеглана кобасица је сама по себи квалитетан производ, али ми морамо тај квалитет да докажемо и на сајмовима, да га верификују стручни људи. Зато учествујем на сајмовима и освајам медаље. Ево, управо смо ове године, на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, добили две велике златне медаље и проглашени смо за шампиона у категорији меса и производа од меса. Такође смо добили признање за десет година континуираног и квалитетног прављења пеглане кобасице и очувања традиције. У Пироту има доста оних који баве овим послом, али нажалост, неки то раде „на црно“. То је велики проблем и питање је како ће се то даље одвијати. Ми радимо према правилнику за мале произвођаче који су пре неколико година усвојили Министарство пољопривреде и Управа за ветерину. Тако смо добили правни основ и отворили погон за производњу пеглане кобасице, каже Далибор за наш лист.

У старопланинским селима пиротске околине пеглана кобасица производила се одвајкада. Међу локалним становништвом била је одувек високо цењен производ, специјалитет од одабраног посног меса врхунског квалитета, без масноће, лоја и других нежељених примеса, добијеног искључиво од стоке узгајане на непрегледним старопланинским пашњацима. Пеглана кобасица прави се од комбинованог козјег, овчјег и говеђег меса.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗАШТО ЈЕ НЕОПХОДНО УВОЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСНИХ ПРОЦЕДУРА: Да ли је ваш пословни сајт гранитна тврђава или кула од песка
  • JEДИНСТВEНИ ПРИСТУП У OДOБРAВAЊУ СТAМБEНOГ КРEДИТA ЗA ПРEДУЗEТНИКE: До стана брзо и повољно
  • ПРИПРЕМА СЕ ЈУБИЛАРНА 10. ГЕНЕРАЦИЈА МЛАДИХ ЛИДЕРА: Како Делта ствара лидере
  • МАПА РегМПРР О ПОДСТИЦАЈИМА РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 2021. ГОДИНЕ: Помоћ државе привреди, аграру и институцијама
  • ДРУГИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ: Позив компанијaма да се укључе у програм „Моја прва плата“
  • Следећи број Економетра излази 5. октобра 2021.
Podelite ovaj tekst: