Зелене хемикалије за прање и одмашћивање у тешкој индустрији

У родни град вратила га је идеја да покрене хемијску производњу какве нема у Србији: специјализоване растворе за чишћење машина и опреме у индустрији. Немачка је одлична средина за покретање посла, али су живот и рад најквалитетнији тамо где сте окружени породицом и пријатељима, сматра Владимир Прокоповић који је докторирао у Потсдауму у 28. години

Владимир Прокоповић

Након што је провео четири године у Немачкој, где је докторирао и радио као истраживач, млади доктор наука Владимир Прокоповић вратио се 2016. у родни Лесковац и основао фирму “Progen solutions” која је за кратко време прокрчила пут до тржишта у јакој конкуренцији иностраних произвођача. Реч је о младој компанији која производи иновативна високоспецијализована средства за индустријско и институцијско чишћење, а поред тога се бави истраживањем и развојем нових хемијских решења за проблеме нечистоћа. Такође се бави и дизајном хемијских средстава према специфичним захтевима клијената. Власник и директор фирме др Владимир Прокоповић каже за Економетар да се његово пословање пре свега базира на истраживањима и анализи потреба тржишта, чиме се посебно бавио првих годину дана, да би 2017. године направио два производа, а данас у програму има четрдесетак производа. Посебно истиче да не праве производе од концентрата, нити се баве препакивањем производа, већ их сами развијају кроз истраживање и производе их од основних сировина у високозахтевним технолошким процесима.

Европска унија, у сарадњи са Владом Швајцарске, у два наврата је, кроз пројекат УНОПС, овој фирми донирала опрему за успостављање нових производних система и за увећавање производних капацитета. На самом почетку пословања фирма је и од Министарства привреде Србије добила средства за покретање пословања, односно за набавку опреме.

Привредник и научник др Прокоповић, који је докторирао у 28. години, повезује немачко искуство и домаће услове производње. У ову земљу, каже, отишао је из два разлога. Први је професионалног карактера, односно жеља за стручним усавршавањем и профилисањем, стицање искуства у раду у озбиљној истраживачкој институцији светског реномеа (Фраунхофер институт за биомедицинско инжењерство) и овладавање новим знањима и експерименталним техникама у форми израде доктората на Универзитету у Потсдаму. Ту се бавио моделовањем и дизајном биополимерних система за контролисану испоруку биоактивних молекула за контролу раста и диференцијације ћелија.

Фото: Тијана Живковић

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗАШТО ЈЕ НЕОПХОДНО УВОЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСНИХ ПРОЦЕДУРА: Да ли је ваш пословни сајт гранитна тврђава или кула од песка
  • JEДИНСТВEНИ ПРИСТУП У OДOБРAВAЊУ СТAМБEНOГ КРEДИТA ЗA ПРEДУЗEТНИКE: До стана брзо и повољно
  • ПРИПРЕМА СЕ ЈУБИЛАРНА 10. ГЕНЕРАЦИЈА МЛАДИХ ЛИДЕРА: Како Делта ствара лидере
  • МАПА РегМПРР О ПОДСТИЦАЈИМА РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 2021. ГОДИНЕ: Помоћ државе привреди, аграру и институцијама
  • ДРУГИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ: Позив компанијaма да се укључе у програм „Моја прва плата“
  • Следећи број Економетра излази 5. октобра 2021.
Podelite ovaj tekst: