Ко прегрми ову годину, биће му највећа пословна школа

Богдан Јоксимовић, из Косјерића, док је био студент Шумарског факултета нашао се на челу породичне фирме Гарден дизајн. Труди се да одржи континуитет, највише због тога што нема довољно мајстора, премошћује последњи удар на мале грађевинаре – скок цена материјала и успева да шири палету са хит кућама за одмор “А фрејм”

Богдан Јоксимовић, трећа “бизнис генерација” у породици

Помало судбински, помало с намером, Богдан Јоксимовић (29), вредан момак из Косјерића, неколико година је на челу породичне фирме Гарден дизајн коју је покренуо његов деда Светолик, а док је био дечак, успешно водио отац Милован.

Радионицу за производњу објеката и реквизита од дрвета, за одмор и игру на отвореном, од 2019. модернизовао је понудом “А фрејм” дрвених кућавикендица које су већ неко време хит у свету и региону.

У другој години пандемије која је изазвала “експлозију грађевинарства” али и велике турбуленције на светском и домаћем тржишту, Богдан се бори са изазовима, труди се да одржи фирму основану пре више од три деценије.

На чело породичног посла, који је деда покренуо средином осамдесетих, дошао је млад. Наиме, после изненадне очеве смрти 2007, тражећи утеху у раду због губитка, Богданов деда се из пензије “реактивирао” и до краја живота 2016., са двојицом радника, спорим, занатским темпом, одржавао производњу објеката и мобилијара за игралишта и паркове.

Богдан, у том тренутку студент четврте године Шумарског факултета, преузима Гарден дизајн и, како каже, суочава се са првим, великим изазовима.

– Знао сам доста о дрвету и производњи, али пословне области биле су ми непознате. Нисам имао појма шта је тендер, како се води фирма, договара, администрација. Све сам морао да учим брзо, а нисам имао кога да питам.

Производили су клупе, мобилијар, клацкалице, печурке-настрешнице, дрвена стајалишта, све по дединим идејним решењима. Поједина се још увек налазе у природи као на пример у београдском Кошутњаку. Најпознатији су били по “Кућици знања”. Нема детета у Србији које се није играло у њима, учило азбуку, називе животиња и бројеве на рачунаљки.

– Звали су нас васпитачи из целе земље. Отац је био организовао извоз у регион, највише у Грчку, успомене су на безбрижно детињство нашег саговорника.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗАШТО ЈЕ НЕОПХОДНО УВОЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСНИХ ПРОЦЕДУРА: Да ли је ваш пословни сајт гранитна тврђава или кула од песка
  • JEДИНСТВEНИ ПРИСТУП У OДOБРAВAЊУ СТAМБEНOГ КРEДИТA ЗA ПРEДУЗEТНИКE: До стана брзо и повољно
  • ПРИПРЕМА СЕ ЈУБИЛАРНА 10. ГЕНЕРАЦИЈА МЛАДИХ ЛИДЕРА: Како Делта ствара лидере
  • МАПА РегМПРР О ПОДСТИЦАЈИМА РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 2021. ГОДИНЕ: Помоћ државе привреди, аграру и институцијама
  • ДРУГИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ: Позив компанијaма да се укључе у програм „Моја прва плата“
  • Следећи број Економетра излази 5. октобра 2021.
Podelite ovaj tekst: