ПРВИ ПАРАДАЈЗ ФЕСТ: У славу рајског поврћа

Први Парадајз фест у Србији одржан је од 30. јула до 1. августа у Лебану, на југоистоку Републике, јер се, према подацима, на територији ове општине парадајз највише гаји.

Наиме, процењује се да се засади око четири милиона садница годишње, што је највише у Србији. Конципиран као привредно-туристичка манифестација, Парадајз фест је окупио готово све познате узгајиваче овог, али и другог раног поврћа из свих шест општина Јабланичког управног округа, а према речима Ивана Богдановића, председника општине Лебане, манифестација има изузетан значај:

– Желимо да афирмишемо наш крај и наше узгајиваче поврћа, који су међу водећима у Србији. Парадајз фест је за нас веома значајан и на унапређењу резултата и ефеката рада наставићемо да радимо, рекао је Богдановић.

Специјални гост првог фестивала парадајза у Лебану био је Атила Галатош, директор Привредне коморе Мађарске, задужен за Западни Балкан, који је у присуству Горана Јовића, председника Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски управни округ, као и Ивана Богдановића, имао прилику да прати отварање Парадајз феста.

– Између Србије и Мађарске постоје добре пословне и пријатељске везе. Ми смо заинтересовани за веће улагање наших привредника у лесковачко повртарство, јер је парадајз из Лебана врхунског квалитета. Чувајте традицију гајења овог поврћа, а надам се да ће она значајно допринети економском развоју овога краја, рекао је Атила Галатош.

У центру Лебана, у пешачкој зони, током три дана фестивала било је постављено 35 штандова на којима је изложен парадајз свих сорти које се гаје на југу Србије, у пластеницима и на отвореном. Уз богату понуду квалитетног поврћа, на првом Парадајз фесту главни су били специјалитети припремљени од парадајза. Манифестација је имала и научно-саветодавни карактер. О „Предности и значају удруживања повртара у земљорадничке задруге“ говорио је Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије, на тему „Агрохемијске анализе земљишта и препоруке узгајивачима“ говорила је Јелена Стојиљковић из Саветодавне стручне службе лесковачког Завода за пољопривреду, док је др Саша Петровић одржао предавање о „Макро и микро елементима у прихрани парадајза и њиховом утицају на прираст и плодност“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗАШТО ЈЕ НЕОПХОДНО УВОЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСНИХ ПРОЦЕДУРА: Да ли је ваш пословни сајт гранитна тврђава или кула од песка
  • JEДИНСТВEНИ ПРИСТУП У OДOБРAВAЊУ СТAМБEНOГ КРEДИТA ЗA ПРEДУЗEТНИКE: До стана брзо и повољно
  • ПРИПРЕМА СЕ ЈУБИЛАРНА 10. ГЕНЕРАЦИЈА МЛАДИХ ЛИДЕРА: Како Делта ствара лидере
  • МАПА РегМПРР О ПОДСТИЦАЈИМА РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 2021. ГОДИНЕ: Помоћ државе привреди, аграру и институцијама
  • ДРУГИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ: Позив компанијaма да се укључе у програм „Моја прва плата“
  • Следећи број Економетра излази 5. октобра 2021.
Podelite ovaj tekst: