KAKO JE SRPSKA PRIVREDA POSLOVALA U PRVOJ POLOVINI 2010. GODINE: Prvi znaci oporavka

Anketa Magazina Biznis, koju smo sproveli među bankarima, pokazala je da bankari ocenjuju da je stanje u privredi Srbije i dalje teško, da nelikvidnost još traje, da ima problema u naplati kredita, ali ima i sve jasnijih signala oporavka

Podaci o privrednim kretanjima u aprilu ukazuju na mogući oporavak privrede u ovoj godini – ocenili su početkom juna autori biltena „Makroekonomske analize i trendovi” Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije. Kako pokazuje statistika, u aprilu je, kada se eliminiše uticaj sezone, ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, a autori MAT-a zaključuju da je aprilskom rastu industrijske proizvodnje najviše doprinelo povećanje proizvodnje struje. Značajno je, takođe, da je rast zabeležen u 17 od 29 oblasti industrije. Tako je opadajući trend doprinosa industrije ovogodišnjem bruto domaćem proizvodu zamenjen stagnantnim, ali ima nagoveštaja da bi u narednim mesecima mogao da usledi lagani rast industrijske proizvodnje, ukazao je urednik MAT-a Stojan Stamenković.

Ohrabrujući su i podaci o kretanjima spoljnotrgovinske razmene. Izvoz robe, izražen u evrima, od početka januara do kraja maja vredeo je nešto više od dve milijarde evra, što je za 18,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz robe je vredeo 3,72 milijarde evra, što je manje za 2,1 odsto nego u istom periodu lane, uz deficit u četvoromesečnoj robnoj razmeni sa svetom od 1,67 milijardi evra, što je smanjenje za 19,2 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prva četiri meseca iznosila je 55 odsto, u istom periodu lane 45,6, ali je u aprilu premašila 66 procenata.

Izvoz je glavni faktor tražnje i rasta, uključujući i predstojeće investicije koje su, inače, u prvom kvartalu opale.

Stamenković je ukazao da na blagi oporavak industrijske proizvodnje u narednim mesecima ukazuje takođe i blagi rast uvoza proizvoda za preradu, u aprilu (više od trećine ukupnog uvoza).

Rastu privrednih aktivnosti ne doprinosi domaća tražnja, jer su investicije u prva tri meseca bile za osam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Građevinarstvo je u prvom tromesečju zabeležilo realan pad za četvrtinu u poređenju sa istim periodom lane, ali autori MAT-a pretpostavljaju da naglo povećanje proizvodnje cementa nagoveštava mogući porast investicija u nastavku godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: