BRANKO PAVLOVIĆ, COO: Amazon i Alibaba nisu nam konkurencija

Digitalni kanali teško da mogu da zamene klasičnu prodaju osiguranja. Elektronsko poslovanje u osiguranju ima potencijal rasta

Branko Pavlović

Osiguranje se zasniva na poverenju. Mnogo je lakše da čovek prodavac stekne poverenje klijenta, nego web sajt ili mobilna aplikacija. Pored toga, kada klijent ostvari saradnju sa prodavcem, smatra da ima kome da se obrati u slučaju da nešto treba da se izmeni u ugovoru ili ako mu se desi šteta. Trenutno svetsko iskustvo kaže da se većina proizvoda osiguranja životnog i zdravstvenog osiguranje za fizička lica, kao i gotovo svi proizvodi namenjeni velikim pravnim licima ne mogu uspešno prodavati putem digitalnih kanala, kaže u razgovoru za Magazin Biznis Branko Pavlović, COO (Chief Operation Officer ) i član Izvršnog odbora Generali osiguranja Srbija.

Drugim rečima, ukazuje naš sagovornik, u bliskoj budućnosti, od ukupne premije osiguranja, oko 80 odsto će nastaviti da se prodaje na tradicionalne načine. Verujem da će jednog dana svi proizvodi osiguranja biti prodavani digitalnim putem, ali će se to verovatno dogoditi tek za 500 godina.

• Šta se može očekivati kada je reč o eposlovanju i osiguranju, a šta za ono koje se vezuje za mobilno osiguranje?

– E-poslovanje u osiguranju ima veliki potencijal. Zakonska regulativa se u poslednjih nekoliko godina intenzivno menja i usklađuje sa Evropskom unijom, tako da se javljaju sve veće mogućnost. Tako je, na primer, prošle godine donet novi Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji bi trebalo da počne da se primenjuje krajem 2018. godine, i treba da omogući veliki broj usluga elektronskim putem.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: