TV SLIKE I PRILIKE: Moje ime, moja emisija

Nemanjići – rađanje kraljevine“ lagano se bliže kraju. Oštra reagovanja su se stišala (završni udarac se očekuje na kraju prikazivanja) ali tinja razočaravajuća ocena.

Piše: Branislava Džunov

Nisu ispunjena očekivanja gledalaca, a najviše primedbi odnosi se na odsustvo radnje i urbani jezik Nemanjića, u potpunom neskladu sa srednjovekovnom epohom. Razvila se društvena igra ko će više propusta pronaći i to saopštiti na Fejsbuku ili Instagramu. Orkestrirano se napada svaki kadar, sa dozom zlonamernosti. Ali je isto tako jasno da velika srpska serija od tri miliona evra ne može da brani samu sebe, ni postavkom ni glumačkom nadgradnjom. Najviše je onih koji tvrde da je greška nastala na samom startu, izborom scenarija Gordana Mihića, da je to bio posao za tim pisaca i dramaturga a ne grupice privilegovanih koji su se domogli „masnih honorara“.

U međuvremenu, niko se nije pozabavio proveravanjem vrednosti ostalih scenarija pristiglih na konkurs RTS. Da li bi se dobio bolji rezultat da je kombinovano više tekstova? Da li bi bilo bolje da je više reditelja sarađivalo na projektu, što je uobičajeno u svetu. Očiglednodajezasvebiloneophodnoviše vremena, ozbiljnijih provera kod istoričara.

A rokovi su bili kratki, bilo je važno obeležiti godišnjicu. Još jedan dokaz kako se najbolje namere preobražavaju u suprotnost.

Kako god, u svemu je bilo dosta osvetoljubivosti i mrzovolje, kako kod nas biva u svim sferama društvenog i javnog života. Nestrpljivost i netrpeljivost su svakodnevno prisutni na malom ekranu. Svako jutro, na više TV kanala (RTS, TV Prva, Pink, HepiTV)obrazujusedebatnikružoci,bilo da je reč o trovanju nekadašnjeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, epidemiji malih boginja, vakcinisanju dece ili ubistvu pevačice, NATO bombardovanju na Srbiju ili bolnom pitanju Kosova i Metohije. Najčešće, gledalac ne razume ili ne čuje o čemu se razgovara jer svi govore uglas. Grakću.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: