ALEKSANDAR MARKOVIĆ: Metalčevo posuđe i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Poslovanje u 2017. godini bilo je uspešno i planovi su uglavnom ispunjeni, a neki i prebačeni. Ukupan prihod grupe je za sedam odsto veći nego u 2016. godini. Započeli smo pregovore o nastupu na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata i u ovoj godini očekujemo prve prodaje. Plan je da krenemo sa posuđem, pa sa sudoperama i opremom za kuhinju. Na tržištima Francuske, Amerike i Skandinavije stalno rastemo, pa tu planiramo povećanje obima

Aleksandar Marković

Prvi kvartal ove godine zaista obećava. Uglavnom sva društva Metalca idu nešto iznad planiranih vrednosti. Ovaj kvartal je bolji od istog perioda prethodne godine. Inostrana društva imaju malo kašnjenje, ali se situacija popravlja. Naš glavni oslonac – CEFTA region, stabilan je i svi naši kupci dobro napreduju. U Srbiji, ne znam na čemu utemeljeno, jačanje dinara može biti potencijalni izazov ukoliko volatilnost krene u drugom smeru. Međutim, ne očekujem veće probleme, barem ne u ovoj godini.

Ovu optimističnu, ali na rezultatima utemeljenu procenu za poslovanje u 2018. godini, saznajemo od Aleksandra Markovića, generalnog direktora čuvene gornjomilanovačke kompanije Metalac, koji je na tu funkciju imenovan početkom aprila. Marković, koji u Metalcu radi 25 godina, od kojih je na čelu Metalac posuđa proveo 12 godina, uveo je brojne inovacije u kvalitetu i dizajnu posuđa u prethodnom periodu.

Da li će posuđe ostati glavni brend po kojem se prepoznaje Metalac – pitali smo novog generalnog direktora?

– Posuđe, kao istorijsko jezgro kompanije, i dalje je noseći brend i obezbeđuje više od 50 odsto dobiti kompanije. Međutim, kao takvo ima i odgovornost za razvoj drugih, mlađih programa kompanije. Upravo naše strateško opredeljenje i jeste da ojačamo druga proizvodna društva i kreiramo brend i u bojlerima, sudoperama, ambalaži i auto-delovima. Mi smo bazično proizvodna kompanija i to je ono što nam daje snagu i stabilnost, ali smo vešti i u trgovini, čija je osnovna misija da prodaje proizvode kompanije – odgovorio je Aleksandar Marković.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: