DR ŽOZE MOURA: Ulaganje u znanje je najisplativije

Tehnologija ne samo da rešava neke probleme, nego i stvara nove potrebe za koje su neophodni novi specijalisti, sa drugačijim znanjima. Za dvadesetak godina radićemo poslove koji će biti mnogo zanimljiviji i bolje plaćeni, a u svakom slučaju sasvim drugačiji od današnjih. Ja sam u tom pogledu optimista

Žoze F. M. Moura

Profesor Žoze F. M. Moura je naučnik (rođeni Portugalac i naturalizovani Amerikanac) za čija sva akademska postignuća, članstva u profesionalnim organizacijama i akademijama, za nagrade i priznanja, treba dosta prostora: profesor je elektro i kompjuterskog inženjeringa na Univerzitetu Karnegi Melon, koji je među prvih 25 najboljih na svetu, član je američke Nacionalne inženjerske akademije, što je najveće profesionalno priznanje u toj struci, novoizabrani je član Nacionalne akademije izumitelja i upravo je pobedio na izborima za predsednika IEEE, Instituta inženjera elektronike i elektrotehnike, najvećeg svetskog esnafa.

U vestima je nedavno bio posle sporazuma o poravnanju njegovog univerziteta, njega lično i Aleksandra Kavčića (naše gore list), koautora patenta koji omogućava precizno očitavanje zapisa na hard diskovima, sa jednim proizvođačem čipova, poravnanja kojе je najvećе u istoriji haj-tek industrije. Za neovlašćeno korišćenje intelektualne svojine dodeljena im je odšteta od 750 miliona dolara. Njihovo rešenje primenjeno je u proizvodnji više od tri milijarde hard diskova (i oko 60 odsto svih personalnih kompjutera prodatih u poslednjih 12 godina).

Posredstvom Aleksandra Kavčića, razgovor smo obavili po završetku “Foruma sledeći Ajnštajn” (Next Einstein Forum) koji je u poslednjoj nedelji marta održan u Kigaliju, prestonici Ruande, gde je profesor Moura bio specijalni gost tog regionalnog naučno-političkog skupa na kome se raspravljalo o ulozi novih tehnologija u razvojnim strategijama afričkih zemalja.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: