PROFESORKA DRAGANA MITROVIĆ: Ekonomska natezanja Kine i Amerike po sistemu „oko za oko“

Ovo nije trgovački rat, ali može biti uvod u njega. No, pošto glavne trgovačke sile imaju druge jake adute, nije mnogo verovatno da će do njega doći. Uostalom, pregovori se na operativnom nivou već vode i sve strane nastoje da do rešenja dođe. Jer, međunarodna trgovina, zajedno sa investicijama, ključni je faktor rasta i oporavka svetske privrede, koja beleži spori, ali neprekidni rast posle sloma iz 2008.

Dragana Mitrović

Da li je novi svetski trgovinski rat već počeo, koliko će odluka američkog predsednika Donalda Trampa da Kini uvede carine na čelik promeniti svetske globalne tokove. Kako će se taj protekcionizam odraziti na evropsku čeličnu industriju, kao i kakve će posledice imati na Srbiju, razgovaramo sa Draganom Mitrović, profesorkom Fakulteta političkih nauka, koja je i rukovodilac Centra za studije Azije. Ne treba zaboraviti da su sadašnje mere ekonomskog nacionalizma američke administracije i naročito pokušaj da se Kina, ali i drugi trgovinski partneri, primoraju na drugačije ponašanje, izborna obećanja, kao i da ovaj proces traje od samog početka mandata novog predsednika, podseća naša sagovornica. U intervjuu za Magazin Biznis ocenjuje da je u nastojanju da vrati radna mesta u SAD, poveća rast realne ekonomije i uposlenosti, Tramp posegao za različitim merama ekonomskog nacionalizma, poput povećanja uvoznih carina, u skladu sa zakonskim mogućnostima SAD, ali i prostorom koji mu daju pravila Svetske trgovinske organizacije.

– Iako se smatra da je automatizacija američkoj industriji čelika „pojela“ mnogo veći broj radnih mesta no uvozni, uključujući i kineski čelik, Tramp je aprila 2017. naložio Ministarstvu trgovine (Department of Commerce) istragu o tome da li uvoz stranog čelika predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, te je na osnovu rezultata te istrage i predloga Ministarstva potpisao ukaz o povećanju uvoznih carina na uvoz čelika i aluminijuma marta 2018. godine. U roku od 60 dana sve zemlje koje su se našle na udaru, mogu da dokažu da ne podležu ovim merama i da budu izuzete, kao što se desilo sa Kanadom, Meksikom, sa kojima paralelno SAD pregovaraju o novoj verziji NAFTA sporazuma, ili da ponude druge ustupke

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: