У ПОСЕТИ КОМПАНИЈИ МАСТЕР КЛИН ЕКСПРЕС, СУБОТИЦА: Чист бизнис и двоцифрени раст

Почели су са два усисивача да одржавају домаћинства у Суботици, а након седам година рада Анико и Ервин Кочиш имају предузеће које запошљава 50 радника. Њихови клијенти су данас искључиво велике компаније, а од прошле године су почели да се баве и дистрибуцијом производа за одржавање хигијене

Анико и Ервин Кочиш

Анико и Ервин Кочиш

Када су те 2009. многи ишли у АПР да затворе своја предузећа јер је економска криза стигла и у Србију, Анико Кочиш Керн из Суботице је тек чекала у реду те институције да са супругом Ервином покрене посао. И сама каже да је за тако нешто у то време требало предузетничког духа и храбрости, али су одлучили да се упусте у пословну авантуру. Отворили су компанију Мастер Клин Експрес (Master Clean Express) за професионално одржавање хигијене. Идеја се заправо родила када су и сами желели да ангажују професионалце да им оперу тепихе, али услугом која се нудила у њиховом граду нису били задовољни.

– У Београду су тада већ постојали професионалци у овом послу, али у Суботици нико није нудио висок квалитет ове услуге. Ту смо видели своју шансу и мислим да је заправо баш тај тренутак био окидач да се одлучимо да почнемо тиме да се бавимо – каже Анико на почетку разговора.

Искуства баш у бранши одржавања хигијене нису имали. Ервин Кочиш је, међутим, годинама радио у мултинационалним компанијама пролазећи пут од најнижих функција до супервизора на којем се упознавао са радом на терену, продајом, придобијањем клијената, док је Анико владала знањем из економије с обзиром на то да је економиста по струци, али је током рада у неколико компанија стекла знање и око увоза, трговине.

– У основи свега су, како волим да кажем, папир и оловка. Сели смо да направимо рачуницу. Супруг је у то време још увек радио у једној компанији, а посао је напустио тек после три године. Радио је паралелно два посла, што је било изузетно тешко – прича Анико о почецима.

Све је почело са два усисивача

Да би купили неопходну опрему, усисиваче, мануелна средства за одржавање и средства за хигијену узели су мали потрошачки кредит. Кренули су скромно, у гаражи породичне куће где су се налазили и канцеларија и магацин, ангажујући две спремачице.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Да ли видимо управљање Интернетом 2016.
  • Обележен међународни Дан девојчица у ИКТ
  • 60. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Техничким речником речено – савршен сајам
  • РАДНИ ДОРУЧАК СА ЧЛАНОВИМА ФИСКАЛНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: Добар старт, али реформе и даље неопходне
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Енергетски менаџмент стартује у српској индустрији
  • У фокусу: У Хемофарму најбољи услови за рад
  • У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ „МОЈ БИЦИКЛ”: Уникатни двоточкаши са Карабурме
  • Следећи број Економетра излази 7. јуна 2016.
Podelite ovaj tekst: