ШТА НУДЕ ПРОГРАМИ РАС У ГОДИНИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Пола милијарде динара за мала и средња предузећа

Нова институција, РАС, спроводиће пројекте којима је циљ унапређење конкурентности, регионалног развоја и угледа Србије у свету. Такође, њени задаци су и подршка директним улагањима и промоцији извоза. Ове године предвиђено је пола милијарде динара за мала и средња предузећа кроз разне пројекте, а један од услова је да се обезбеди 50 одсто учешћа

razvojna-agencija-srbijeПородично предузеће Десинг, које се 14 година бави производњом воћних топинга, надева и пасти, током свог пословања четири пута је учествовало у програмима подршке развоју микро, малих и средњих предузећа које је до ове године реализовала Национална агенција за регионални развој. Бесповратна средства која су добили, нешто мало мање од 1,4 милиона динара, помогла су им, како каже Данка Коларевић, директорка за оперативне послове компаније Десинг, да повећају тржишно учешће и побољшају квалитет производа. Тренутно запошљавају 32 радника са планом да отворе нова радна места у скоријој будућности. Њихови производи под брендом Фрут Револушн продају се на неколико тржишта југоисточне Европе.

„Активности које су подржане програмом односиле су се на развој нових и побољшање постојећих технолошких процеса и производа“, каже Данка Коларевић за Економетар.

РАС – спона привреде и државе

Овакву врсту пројекта убудуће ће спроводити Развојна агенција Србије (РАС) која је почела са радом почетком ове године. У исто време угашене су СИЕПА и Национална агенција за регионални развој. Тада је речено да ће РАС на неки начин преузети најбоља искуства поменуте две институције, али да ће понудити и нове пројекте за које могу да конкуришу како страна тако и домаћа предузећа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Да ли видимо управљање Интернетом 2016.
  • Обележен међународни Дан девојчица у ИКТ
  • 60. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Техничким речником речено – савршен сајам
  • РАДНИ ДОРУЧАК СА ЧЛАНОВИМА ФИСКАЛНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: Добар старт, али реформе и даље неопходне
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Енергетски менаџмент стартује у српској индустрији
  • У фокусу: У Хемофарму најбољи услови за рад
  • У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ „МОЈ БИЦИКЛ”: Уникатни двоточкаши са Карабурме
  • Следећи број Економетра излази 7. јуна 2016.
Podelite ovaj tekst: