РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ: Неопходна јача сарадња са државом и повољнији кредити

Предузетнице истакле да је потребно побољшати законодавни оквир и олакшати административне процедуре. Један од највећих проблема и даље су скупи кредити, па се предлаже оснивање Гаранцијског фонда за субвенционисање дела камата

panel-zenskog-preduzetnistvaПрва регионална конференција о женском предузетништву Србије и Републике Српске одржана је 11. априла у Београду, са намером да се охрабрe жене да у већем броју започну самостални бизнис и да се подстакне дијалог предузетница, представника владе и финансијских институција. Иницијатори ове конференције, одржане поводом Године предузетништва, под покровитељством влада Републике Србије и Републике Српске, биле су невладине организације Центар Спектар, Корак даље, Центар за маме и Јелек.

Жене су власнице или менаџери мање од трећине регистрованих МСП у Србији, а према подацима канцеларије UN Women у Србији више од 50 одсто радно способних жена нема посао. На конференцији се о проблемима у женском предузетништву, који су слични у Србији и РС, говорило на више панела, од којих издвајамо два: панел о актуелном стању и перспективама женског предузетништва (модератор Сања Поповић Пантић, председница УПЖ Србије) и панел о финансирању и креирању повољног пословног амбијента, кључни изазови за економску одрживост женских предузећа (модератор др Јасмина Кнежевић, директорка опште болнице Бел Медик).

Предузетнице су истакле да је у обе државе неопходно побољшати законодавни оквир и олакшати процедуралне и административне механизме како би се брже и ефективније пословало, да је потребно да предузетништво буде у фокусу интересовања државних институција и јавности када је реч о субвенцијама, олакшицама и поједностављивању пословања.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Да ли видимо управљање Интернетом 2016.
  • Обележен међународни Дан девојчица у ИКТ
  • 60. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Техничким речником речено – савршен сајам
  • РАДНИ ДОРУЧАК СА ЧЛАНОВИМА ФИСКАЛНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: Добар старт, али реформе и даље неопходне
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Енергетски менаџмент стартује у српској индустрији
  • У фокусу: У Хемофарму најбољи услови за рад
  • У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ „МОЈ БИЦИКЛ”: Уникатни двоточкаши са Карабурме
  • Следећи број Економетра излази 7. јуна 2016.
Podelite ovaj tekst: