Предузетништво: Производи од комине биће нови извозни хит

Компанија „Грап оил“ у Србији је у власништву Новосађанке Еле Полак и Мађарице Маријане Пинћеш. То је, заправо, ћерка мађарске фирме од које је преузето знање о производњи и технолошком процесу. Сада се продаја шири на домаћем тржишту а још амбициознији су извозни планови

grap-oil

Маријана Пинћеш и Ела Полак

Отпочети посао у предузетничким водама није лако. Помоћ искуснијег колеге је добродошла. Посебно када долази од некога ко је већ успео да се добро тржишно позиционира у истој бранши. Баш на такву срећну околност наишла је Ела Полак, млада 29-годишња предузетница из Новог Сада, када је почела да прави планове о производњи хладно цеђеног уља из семенки грожђа. На једном бизнис скупу срела је Маријану Пинћеш која се тим послом бави у Мађарској, у Будимпешти. Брзо су увиделе да им сарадња може донети добробит. Поред њих све изгледе да профитирају убудуће имају и домаће винарије. Основна сировина за ово уље, које је хит на најразвијенијим тржиштима, јесу семенке грожђа. Оне се добијају из комине уз помоћ сепаратора. Комину наши винари углавном бацају, а убудуће ће овај отпад моћи да им донесе додатну зараду.

За производњу тог уља Ела се заинтересовала захваљујући струци. Она је на Природно-математичком факултету у Новом Саду на смеру туризма дипломирала гастрономију. Успут је завршила и курс за сомелијера, те мастер на архитектури. Док је стицала образовање сусрела се са уљем од грожђа које се све више форсира у здравој исхрани као и у козметичкој индустрији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Да ли видимо управљање Интернетом 2016.
  • Обележен међународни Дан девојчица у ИКТ
  • 60. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Техничким речником речено – савршен сајам
  • РАДНИ ДОРУЧАК СА ЧЛАНОВИМА ФИСКАЛНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: Добар старт, али реформе и даље неопходне
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Енергетски менаџмент стартује у српској индустрији
  • У фокусу: У Хемофарму најбољи услови за рад
  • У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ „МОЈ БИЦИКЛ”: Уникатни двоточкаши са Карабурме
  • Следећи број Економетра излази 7. јуна 2016.
Podelite ovaj tekst: