МЛАЂАН СТОЈАНОВИЋ: Преусмеравање науке ка потребама привреде

Фонд за иновациону делатност отворио је Канцеларију за трансфер технологије у оквиру Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије. Главни посао ове Канцеларије је да истраживаче који имају иновацију са комерцијалним потенцијалом, повезује са привредницима и пружа им саветодавну и финансијску подршку

Млађан Стојановић

Млађан Стојановић

У оквиру пилот Програма за трансфер технологије (Програма ТТФ), који спроводи Фонд за иновациону делатност, у сарадњи са Светском банком, као део Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије, државним факултетима и институтима у Србији од 30. марта до јануара 2018. године омогућено jе да за резултате истраживања, која имају комерцијални потенцијал, нађу партнера у приватном сектору и иновацију пласирају на тржиште. Као део Пројекта, у Фонду је отворена централна Канцеларијa за трансфер технологијe (КТТ), у којој истраживачи у Србији први пут имају прилику да на једном месту добију стручну, саветодавну и финансијску подршку за комерцијализацију и развој најперспективнијих пројеката. Канцеларија оцењује технолошку и комерцијалну спремност иновације и може подићи ниво комерцијалне вредности иновације финансирањем додатног развоја, у износу од око 10.000 евра. Функционисање Канцеларије треба да покаже да резултати истраживања научника могу да нађу пут до тржишта, а то до сада нисмо имали прилике често да видимо.

Друга активност Канцеларије је јачање инфраструктуре у центрима за трансфер технологије, који већ постоје на државним универзитетима у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу и Београду, од 2010. године, и њихово укључивање у ове пројекте, обучавање за закључивање послова и трансакције. Ове локалне канцеларије ће бити оспособљене да након завршетка пројекта наставе самостално да уговарају послове.

Овако је Млађан Стојановић, координатор за трансфер технологије у Фонду за иновациону делатност, у интервјуу за Економетар, објаснио рад Канцеларије за трансфер технологије и начин на који ће научним институцијама за истраживања бити омогућено да нађу партнера у привреди.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Да ли видимо управљање Интернетом 2016.
  • Обележен међународни Дан девојчица у ИКТ
  • 60. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Техничким речником речено – савршен сајам
  • РАДНИ ДОРУЧАК СА ЧЛАНОВИМА ФИСКАЛНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: Добар старт, али реформе и даље неопходне
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Енергетски менаџмент стартује у српској индустрији
  • У фокусу: У Хемофарму најбољи услови за рад
  • У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ „МОЈ БИЦИКЛ”: Уникатни двоточкаши са Карабурме
  • Следећи број Економетра излази 7. јуна 2016.
Podelite ovaj tekst: