КАКВА ЈЕ СУДБИНА СРПСКИХ ПАТЕНАТА: Трновит пут од изума до примене

Тешко је пронаћи грану индустрије која је спремна да загризе у нешто што је баш ново, каже вишеструки иноватор др Љубомир Врачар, доцент Електронског факултета у Нишу, који је заштитио три патента и четврти је у процесу заштите

Љубомир Врачар

Љубомир Врачар

Електронски факултет у Нишу до сада је код Завода за интелектуалну својину заштитио три патента и сва три су изум доцента др Љубомира Врачара. Више од седам година професор Врачар ради на развоју система такозваног интелигентног прекидача из којег су се изродила три патента и четврти је на путу. Три године заредом учествовао је на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији. Најпре је 2011. године добио трећу награду у категорији иновативне идеје за самонапајајући сензор, наредне године је његов тастер за индустријске примене у ПЦБ (РCB) технологији (штампане плоче) вреднован другом наградом, док је његов сензорски систем „цвет“, који је такође привукао пажњу научне јавности, 2013. године прошао без награде.

Те, 2013. године, одобрена су му три патента: тастатура од програмибилних тастера и поступака за додељивање идентификационе ознаке тастерима, затим, капацитивни сензор притиска са вишеслојним диселектриком и тастер изграђен у технологији штампаних кола. Новембра 2014. године одбранио је докторску дисертацију под називом „Пројектовање и реализација тактилних и самонапајајућих микросистема“. Она је резултат његових вишегодишњих истраживања, учествовања на такмичењима за најбољу технолошку иновацију Србије Министарства просвете, науке и технолошког развоја и три заштићена патента код Завода за интелектуалну својину. Тренутно је у поступку заштита и четвртог патента. Реч је о температурном, односно, термичком сензору који нема батерије или неки други извор, већ се сам напаја температуром из околине, а то значи да је дуговечан, због чега су га неки сликовито упоредили са имагинарним системом перпетуум мобиле. Његова истраживања везана су за такозвану енерџи харвестинг (Energy Harvesting) технологију која се у електроници у свету примењује тек пет-шест година, а код нас представља такву новину, да израз није ни преведен, па га је Врачар, у договору са својим колегама, превео као „самонапајајући“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Да ли видимо управљање Интернетом 2016.
  • Обележен међународни Дан девојчица у ИКТ
  • 60. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА: Техничким речником речено – савршен сајам
  • РАДНИ ДОРУЧАК СА ЧЛАНОВИМА ФИСКАЛНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: Добар старт, али реформе и даље неопходне
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Енергетски менаџмент стартује у српској индустрији
  • У фокусу: У Хемофарму најбољи услови за рад
  • У ПОСЕТИ БЕОГРАДСКОЈ ФИРМИ „МОЈ БИЦИКЛ”: Уникатни двоточкаши са Карабурме
  • Следећи број Економетра излази 7. јуна 2016.
Podelite ovaj tekst: