ĆOŠKARENJE: Realnost umesto mita

Nama je, uz manje stresne dane, i te kako potreban jedan novi sistem vrednosti, kult rada i odgovornosti, osećanje perspektivnosti, svođenje političara i njihove moći u okvire prava i javne kontrole, kažnjavanje korupcije, efikasnija i jeftinija država

Piše: Zoran Luković

Mili Bože čuda velikoga, kad se sjati na Kosovu vojska…“ Za ovakva i slična epska junačenja, pokliče i pozive „u boj za narod svoj“, upiranje prstom u izdajnike zbog kapitulacije i gubitka Kosova, više nema mesta. Odavno je tako, samo što neki političari to neće da prihvate jer ako postanu realni, onda se gubi svaki smisao njihovog delovanja, a mnogi od njih drugo, po svoj prilici, i ne znaju da rade. U formalno-pravnom smislu, usvojenom rezolucijom Srbija nije priznala nezavisnost i državnost Kosova. Faktički međutim, stanje je jednako onoj narodnoj izreci „čije ovce na livadi, njegova i livada“. Možemo mi da verujemo u mitove, da izvikujemo na stadionima „Kosovo je srce Srbije“, ali ne možemo da odemo do Pećke patrijaršije bez da prođemo kontrolni punkt, a on je dugo već praktično isto što i granica. Tamo, na tom punktu, mogu i da nas ne puste da uđemo. U stvarnom životu, ma koliko to zvučalo poražavajuće, jasno je svima nama da „Kosovo je Srbija“ jednostavno nije „sada i ovde“ tačna konstatacija.

Uostalom, pogledajmo i naučimo se mudrosti realnog življenja od odnosa koji postoji između Kine i Tajvana, čiju teritoriju u pravnom i diplomatskom smislu najmnogoljudnija zemlja sveta smatra svojom. Može li Kina da spreči Google da zajedno sa tajvanskom kompanijom HTC radi „Nexus One“, kako kažu znalci, u svetskim razmerama trenutno najbolji mobilni telefon sa android platformom. Ne može i ne čini to, iako je njena moć ogromna jer je Kina danas najveći poverilac fondova u USA zato što je tamo plasirala blizu 1000 milijardi dolara. Nema, dakle, kineskog priznavanja Tajvana kao posebne države, ali ima međusobnog trgovanja i vrlo pristojnih ekonomskih odnosa. Interesi su svetska mantra koja vlada svetom, bez obzira na to da li nam to odgovara i šta mi o tome mislili. Uostalom, za razliku od Kine, mi smo jedna mala i siromašna zemlja.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: