DA LI ĆE NOVI ARANŽMAN SA MMF-om REŠITI STARE PROBLEME: Reforme državnih preduzeća i dalje bolna tačka

Tokom ovog aranžmana Fond će imati više savetodavnu nego kontrolnu ulogu. Zato ostaje dilema šta će biti sa državnim preduzećima koja su ostala nereformisana iz prethodnog aranžmana. Po tome sudeći, kratko je trajala radost zbog dobrih ocena koje smo u martu dobili od MMF-a povodom uspešno okončanog aranžmana

Predstavnici misije MMF-a, već na početku svog majskog boravka u Beogradu, podsetili da je na redu rešavanje pitanja petrohemijskog i rudarskog sektora

Trogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je Srbija okončala u februaru ove godine, dobio je pozitivne ocene i niko ne spori, ni sa srpske strane ni sa strane MMF-a, da je bio uspešan. Rezultat se vidi u oceni da je Srbija za relativno kratko vreme uspela da konsoliduje javne finansije. Šta će biti dalje – poznato je već neko vreme. Naime, MMF je prošle godine promovisao novi oblik saradnje u vidu takozvanog Instrumenta koordinacije politika (PCI) i on je bio tema razgovora srpskih vlasti i predstavnika MMF koji su u Beogradu trajali do 18. maja. Takođe je poznato da je reč o programu saradnje tehničkog tipa, bez rezervisanja finansijskih sredstava. Taj program namenjen je zemljama kojima nisu potrebna finansijska sredstva, ali i dalje moraju da rade na reformama i privlačenju finansiranja iz drugih izvora.

Za Srbiju više nije problem fiskalni deficit, jer državni budžet već izvesno vreme knjiži suficit, nego je problem u reformama koje nisu izvedene tokom pomenutog trogodišnjeg aranžmana. Naravno, reč je o državnim gubitašima i završetku procesa privatizacije, na šta su predstavnici misije MMF-a, već na početku svog majskog boravka u Beogradu, podsetili: sada je na redu rešavanje pitanja petrohemijskog i rudarskog sektora. Takođe su pomenuli i Poštansku štedionicu, Komercijalnu banku i Dunav osiguranje, kao finansijske kompanije koje se moraju reformisati ili privatizovati. U zadatke ili preporuke za naredni period, MMF navodi poboljšanje poslovne klime i izgradnju infrastrukture.

I dok se MMF bavi ključnim reformskim problemima koje Srbija još nije rešila, za domaću javnost mnogo je intrigantnije pitanje da li će biti najavljenog povećanja plata i penzija tokom ove godine. Ko će i kako ubediti Fond da stimulisanje potrošnje neće povećati deficit i javni dug, tek ćemo videti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: