DEJAN ŠOŠKIĆ: Na dugi rok, jak dinar šteti svima

Jaka domaća valuta odgovara mnogima: državi, jer smanjuje devizni deo duga, NBS, jer smanjuje inflatorne pritiske, dužnicima sa valutnom klauzulom, jer smanjuje otplate kredita, uvoznicima, jer olakšava prodaju na domaćem tržištu… Jaka domaća valuta, međutim, ne odgovara izvozno orijentisanoj privredi, ne podstiče konkurentnost privrede i zaposlenost

Dejan Šoškić

Jak dinar u Srbiji nije posledica jake izvozno orijentisane privrede, već relativno restriktivne monetarne politike, restriktivnije nego što bi bilo potrebno. Takva monetarna politika ima svoju cenu: smanjivanje stope privrednog rasta ispod nivoa koji bi inače mogao biti ostvaren. Na primeru Srbije, ove teorijske postavke se potvrđuju.

Ovako je Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije, odgovorio na pitanje Magazina Biznis šta za privredu Srbije znači jak dinar.

– Naime, Srbija ima poslednjih godina među najnižim stopama rasta bruto domaćeg proizvoda u regionu. Istovremeno, i investicije kao deo bruto domaćeg proizvoda, poslednjih godina su na nivou od oko 18 odsto i najniže su u našem regionu, u kome je prosek oko 23 odsto. To čini malo verovatnim buduće znatno ubrzavanje ekonomske aktivnosti u zemlji na održivim osnovama. Uz to, veštački jak dinar obara konkurentnost srpskih proizvoda i na domaćem i na inostranom tržištu i nepovoljno utiče na strukturu investicija koje u takvim uslovima više odlaze u nerazmenjivi deo bruto domaćeg proizvoda.

• Šta to znači u realnom životu?

– To, sasvim pojednostavljeno, u realnom životu znači da će investitori u uslovima veštački jakog dinara radije ulagati u novi šoping mol, nego u novu fabriku. Jak dinar odgovara mnogima. I državi, jer smanjuje devizni deo duga. I NBS, jer smanjuje inflatorne pritiske. I dužnicima sa valutnom klauzulom, jer smanjuje mesečne otplate kredita. I uvoznicima, jer olakšava prodaju inostranih proizvoda na domaćem tržištu. Jak dinar, međutim, ne odgovara izvozno orijentisanom privrednom oporavku i podsticanju konkurentne privrede i zaposlenosti. Ukratko, na kratak rok jak dinar odgovara skoro svima i to je vidljivo. Na dugi rok, međutim, jak dinar šteti svima, ali je to manje vidljivo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: