IZ BANKARSKOG UGLA: Da li su FinTech kompanije pretnja bankama

FinTech kompanije su startap kompanije koje razvijaju ili koriste nove digitalne tehnologije u cilju unapređenja finansijskih servisa i usluga.

Piše: Marija Savić

Neke od najpoznatijih FinTech kompanija u svetu su Ant Financial, koja je i najvrednija sa tržišnom kapitalizacijom od preko 60 milijardi dolara, a poznata je po Alipay digitalnoj platformi za plaćanje, zatim ZhongAn koja je prva kineska potpuno on-line osiguravajuća kuća, Qudian koja nudi kratkoročne mikrokredite svojim klijentima putem mobilne aplikacije, i mnoge druge.

Prema istraživanju konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PWC), nivo investicija u FinTech kompanije eksponencijalno raste poslednjih godina. Rast po prosečnoj godišnjoj stopi – CAGR dostiže čak 41 odsto u poslednje četiri godine, sa preko kumulativnih 40 milijardi dolara investicija. Već sada u svetu više od 40 odsto banaka ostvaruje određeni vid partnerstva sa ovim kompanijama, ili o tome razmišlja.

S obzirom na to da je tržište FinTech kompanija u Srbiji tek u nastanku, srpski bankarski sektor još nije pod njihovim direktnim uticajem, iako je većina banaka u procesu implementacije sopstvenih digitalnih rešenja. Trenutno većina banaka na tržištu nudi savremena rešenja poput usluga elektronskog i mobilnog bankarstva putem koga klijenti mogu da obave transakcije bez odlaska u banku, zatim bezgotovinsko poslovanje u filijalama, generisanje elektronskih dokumenata, otvaranje računa iz fotelje itd.

Kada je u pitanju regulativa, prema važećem Zakonu o bankama (član 5), niko osim banaka se ne može baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: