NENAD RADUJEVIĆ: Država nije prepoznala svoju razvojnu šansu

Istraživanja pokazuju da modna i odevna industrija ostvaruje visoku dodatu vrednost, ali nažalost, kod nas još nije postala strateška privredna grana koju treba razvijati. Za ovu industriju je potrebno sistemsko rešenje što pre, jer može u kratkom roku da napravi značajne rezultate

Nenad Radujević

Svetski ekonomski forum u Davosu je u januaru ove godine objavio da svetska modna industrija ostvaruje godišnji prihod od tri triliona dolara, a da će do 2025. godine taj obrt biti povećan na pet triliona dolara. Sudeći po načinu na koji Svetski ekonomski forum tretira modnu industriju, reč je o jednoj od najozbiljnijih industrija, iako, posmatrano iz “publike”, najčešće vidimo njen estetski ili elitistički značaj.

Kako je i zašto moda postala toliko značajan biznis u svetu i kakav tretman ta industrija ima kod nas – pitali smo Nenada Radujevića, direktora modnog studija Click i osnivača Beogradske nedelje mode (Belgrade Fashion Week – BFW). U razgovoru za Magazin Biznis, koji smo vodili krajem aprila sa ovim našim najznačajnijim i najuticajnijim modnim menadžerom, neposredno po završetku ovogodišnjeg, prolećnog izdanja BFW-a, Radujević kaže da je moda postala unosan biznis u svetu iz vrlo jednostavnog razloga:

– Moda je spojila ono što bi sve industrije želele da spoje – neprestana potreba za robom – garderobom i prestiž koji vas primorava da se oblačite prema trendovima! Taj svojevrsni “beauty terror”, plasiran putem brojnih medija, zaista postoji i to je sklop svega što modnu industriju čini uspešnim biznisom. Tolika brzina promene modnih trendova samo doprinosi razvoju te industrije. Vi ste “primorani” da pratite te trendove, gledate kako su obučene glumice, pevačice, manekenke, supruge predsednika država… Uostalom, i druge industrije, kao što je automobilska industrija ili savremene tehnologije, stalno nastoje da „kopiraju” modu i da se vezuju za lepotu, modu, moderan life style, što je signal da je koncept rada i razvoja modne industrije uspešan. Dokaz o uspešnosti te industrije jeste i podatak sa vrha Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: