DRAGANA MARKOVIĆ: Jača svest o potrebi plaćanja poreza

Za poreske obveznike će se uskoro, putem portala ePorezi, elektronski izdavati četiri vrste poreskih uverenja: o izmirenim ukupnim poreskim obavezama, o izmirenim obavezama za PDV, o izmirenim obavezama za zdravstveno osiguranje i o izmirenim obavezama po konkretnoj poreskoj prijavi. To je rezultat unapređenja elektronskih usluga koje je Poreska uprava realizovala sprovodeći petogodišnji plan reformi do 2020. godine

Dragana Marković: U naredne dve i po godine biće mnogo vidljivije sve što radimo za građane

Srbija je dobila najbolju ocenu u celom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava, pokazao je izveštaj Svetske banke „Paying taxes” za 2018. godinu, koji je predstavljen krajem prošle godine u Beogradu. U tom izveštaju je navedeno da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji.

Ta odlična ocena je stigla upravo u vreme mandata Dragane Marković, direktorke Poreske uprave Republike Srbije u prethodne dve i po godine, koja i realizuje petogodišnji program reformi i transformacije (od 2015. do 2020. godine), a koji je usvojila Vlada Republike Srbije. O tome šta je do sada urađeno, pored pomenutog priznanja Svetske banke, možda najbolje svedoči i okolnost da se sve poreske prijave sada mogu podneti elektronski, da je uspostavljena nova organizaciona struktura, formiran novi Sektor za pružanje usluga poreskim obveznicima i edukaciju i da je ustanovljena posebna organizaciona jedinica za strateške rizike. Navodeći te činjenice,
Dragana Marković, u intervjuu za Magazin Biznis, kaže da su to samo neki od osnovnih rezultata transformacije koju sprovodi Poreska uprava, u okviru ekonomskih reformi javnog sektora Republike Srbije.

Ali, kako najavljuje direktorka Marković, značajno poboljšanje elektronskih usluga Poreske uprave tek sledi:

– Sada je završna faza kreiranja procesa za izdavanje četiri vrste poreskih uverenja u elektronskom obliku, putem portala ePorezi, za poreske obveznike: uverenje o izmirenim ukupnim poreskim obavezama, uverenje o izmirenim obavezama za PDV, uverenje o izmirenim obavezama za zdravstveno osiguranje i uverenje o izmirenim obavezama za konkretnu poresku prijavu. Poreski obveznici će ta uverenja moći da dobiju elektronski jer se konstantno radi na unapređenju elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima – objašnjava direktorka Poreske uprave.

• Da li to znači da se Program reformi i transformacije Poreske uprave, koji je počeo 2015. godine, realizuje po planu?

– U naredne dve i po godine biće mnogo vidljivije sve što radimo za građane. Pogotovo će se pozitivno pokazati okolnost što smo centralizovali rad i drastično smanjili broj filijala. Glavni ciljevi reforme Poreske uprave su da budemo efikasniji i efektivniji u poslu, da uspostavimo sistemska rešenja kako bismo povećali naplatu i da stvorimo modernu infrastrukturu i radno okruženje. Time ćemo i smanjiti troškove poreskim obveznicima. Važno je i da povećamo transparentnost u radu i da imamo bolji klijentski odnos sa poreskim obveznicima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: