ĐANI PAPA, UNIKREDIT CIE: Rast tražnje za kreditima u Rusiji, Turskoj i Srbiji

Očekujemo da Rusija i Turska zabeleže najveće stope rasta u regionu (preko tri procenta), kao i da se Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija oporave od posledica recesije ili od veoma niske stope rasta

dzaniOno što nas trenutno najviše zabrinjava jeste zahtevnija međunarodna i lokalna regulativa, koja se ponekad razlikuje od zemlje do zemlje. To može na neki način negativno da utiče na prekogranično poslovanje – ocenio je Đani Papa, direktor bankarske divizije Unikredita za centralnu i istočnu Evropu, u razgovoru za Magazin Biznis. Na konferenciji “Juromani” u Beču pitali smo direktora Unikredita CIE kako ocenjuje uslove za poslovanje banaka u tom regionu u 2013. godini i u vezi sa tim, kako će poslovati Unikredit grupa?

– Iako je okruženje širom regiona centralne i istočne Evrope (CIE) veoma različito, naša očekivanja, kada je u pitanju njegov dalji rast, ostaju nepromenjena. Očekuje se da u 2013. godini sve ekonomije, osim slovenačke, zabeleže rast. Vrlo pažljivo pratimo atraktivne prinose na kapital koje ostvarujemo u ovom regionu, a koji će prema našim prognozama za period od 2012. do 2015. godine, biti oko 10,9 odsto, što je dvostruko više nego u evrozoni. U određenom broju zemalja, kao što su Rusija, Turska i Srbija, beležimo snažan rast tražnje za kreditima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: