DESETI VELIKI FORUM MENADŽERA SAM: Statusom kandidata postajemo partneri

Specijalni gost Desetog foruma – Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije

Učesnici Desetog velikog Foruma SAM

Najveća prednost od toga što će Srbija postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji jeste stvaranje predvidljivijeg poslovnog okruženja, i to u smislu da svako ko je zainteresovan za ulaganje ima pred sobom vremensku odrednicu – šta će Srbija u različitim oblastima preduzimati ako namerava da postane članica EU, kao i sigurnost da će to rešenje biti kompatibilno sa onima koja postoje u evropskim okvirima. Takođe, kandidatura rešava velike sistemske probleme koje imamo, bilo u pravosuđu ili u drugim oblastima koje nisu direktno privredne, ali deluju kao podsticajni ili ograničavajući faktor za svakog privrednika.

Ovako je Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, objasnila potencijalne ekonomske benefite od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. Ona je na desetom, jubilarnom, Velikom forumu Srpske asocijacije menadžera (SAM), održanom 24. maja u beogradskom hotelu Zira, u ulozi specijalnog gosta, govorila o značaju evropskih integracija i najnovijim koracima Srbije na putu ka Briselu.

Milica Delević je istakla da se od statusa kandidata najčešće očekuje da Srbiji donese više para od Evropske unije, odnosno više sredstava iz predpristupnih fondova. Međutim, kandidatura je potreban, ali ne i dovoljan uslov da se to desi. Neophodno je i da Evropska komisija zaključi da smo u stanju da sami odgovorno brinemo o tom novcu, odnosno da dobijemo potvrdu za decentralizovani sistem upravljanja sredstvima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: