DIANA DRAGUTINOVIĆ, PROFESORKA EKONOMIJE: Iluzija je da imamo više novca

Mislimo da primamo više i da možemo da trošimo više. To je samo posledica inflacije. I ove godine ćemo imati 120 milijardi dinara deficita na nivou centralne države, odnosno 140 milijardi dinara na nivou celog budžeta

Diana Dragutinović

Kako ćemo budžetski preživeti ovu godinu i šta su najveće opasnosti – jedno je od pitanja u razgovoru koji smo vodili sa profesorkom Dianom Dragutinović, donedavno ministarkom finansija u Vladi Republike Srbije. Imajući u vidu da je naša sagovornica učestvovala u pripremi budžeta za 2011. godinu, da zna sve prednosti i mane budžeta koji upravo trošimo i na koji su svi navalili da traže više – od poljoprivrednika do policajaca, profesorka Dragutinović je sada u prilici da sa profesionalne distance oceni stanje u državnoj kasi i posledice po razvoj srpske ekonomije.

U razgovoru za Magazin Biznis ona procenjuje da je inflacija dostigla svoj maksimum i da će sada početi da pada. Ni budžetski deficit neće biti problem ukoliko budemo poštovali fiskalna pravila i sav višak prihoda usled veće inflacije upotrebimo samo za budžetske izdatke koji se moraju uskladiti sa većom inflacijom, kao što su plate i penzije. Onda će deficit biti u planiranim okvirima. Ali, to ne znači da nema opasnosti.

– Najveće opasnosti u predizbornoj godini su neplanirani troškovi, nove inicijative, koje nisu kompletno sagledane a usvajaju se brzo bez adekvatnih analiza. Novi, neplanirani troškovi su najveće budžetske opasnosti. Obično su predizborne godine pune takvih inicijativa – kaže prof. dr Diana Dragutinović.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: