PRVIH STO RADNIH DANA TROJICE SAVETNIKA VERICE KALANOVIĆ

Svoj trojici je još u martu postalo jasno da u politici vreme sporije teče nego u privredi. Kako kažu, radeći pri, a ne u Vladi, postalo im je jasno da u politici treba da prođe dosta vremena da njihovi predlozi, preko Vlade i Skupštine dobiju zakonski okvir. „To nije naš privatni biznis u kome sami donosimo odluke i odmah ih sprovodimo“, saglasni su

Privrednici Nikola Pavičić, Dragoljub Vukadinović i Mirko Todorović za sto dana bi „Tarket“, „Metalac“ ili „Todor“ mogli da okrenu naglavačke, jer ponekad je i dan u ozbiljnom biznisu dovoljan da se stvari radikalno promene. Kao savetnici potpredsednice Vlade Verice Kalanović za nešto više od tri meseca od rekonstrukcije Cvetkovićevog kabineta ne mogu baš da se pohvale velikim delima. Od sijaset predloženih mera samo jedna uredba je ugledala svetlost dana, a reč je o olakšicama za poslodavce koji zaposle nove radnike ili one koji rade na crno prebace u legalne tokove.

Ovakav bilans nije posledica njihove nesposobnosti. Naprotiv. Njihove kolege se slažu da Kalanovićeva teško da je mogla da nađe bolje od njih. Međutim, svoj trojici je još u martu kad su preuzeli funkciju savetnika postalo jasno da u politici vreme sporije teče nego u privredi. „To nije naš privatni biznis u kome sami donosimo odluke i odmah ih sprovodimo“, saglasni su. Kako kažu, radeći pri, a ne u Vladi, postalo im je jasno da u politici treba da prođe dosta vremena da njihovi predlozi, preko Vlade i Skupštine dobiju zakonski okvir.

Tako je na primer, za donošenje uredbe koja za cilj ima delimično smanjenje sive ekonomije bilo potrebno da prođe bezmalo tri meseca. Iako su se još svog prvog radnog dana složili da švercere ne treba juriti po ulicama već im treba ponuditi beneficije, bilo je potrebno oko 100 dana da se ozakoni ideja po kojoj poslodavci uopšte neće plaćati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i 30 odsto obračunatog poreza na zarade za novozaposlene radnike.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: