DEVETA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE „UPGRADE IN BELGRADE 2010.“

U okviru panela posvećenog integraciji tržišta kapitala Srbije u EU, o iskustvima Slovenije u ovom procesu govorio je Žiga Kosi, predstavnik Komisije za hartije od vrednosti Slovenije

O perspektivama finansijskih tržišta  i konceptima razvoja u postkriznomperiodu, integracijama domaćeg tržišta kapitala u EU i iskustvima drugih zemalja na tom putu, kao i brojnim drugim temama, značajnim za domaće i regionalna tržišta kapitala, razgovaralo se na Devetoj međunarodnoj konferenciji Beogradske berze UPGRADE IN BELGRADE 2010. koja je 18. novembra održana u beogradskom hotelu Kontinental.

Aktuelna kretanja na finansijskim tržištima širom Evrope i sveta, još uvek su, u značajnoj meri, određena posledicama svetske finansijske krize. Prema statističkim podacima, SAD i pojedine zemlje evropskog kontinenta već su izašle iz recesije, ali je pred značajnim brojem zemalja još uvek dug i neizvestan put oporavka privrede i sveukupnog.

Negativna kretanja

Deformacije globalnog finansijskog sistema imale su veliki uticaj i na tržišta kapitala, odnosno berze koje se još uvek suočavaju sa niskim nivoom investicionih aktivnosti. Negativna kretanja sa svetskih tržišta imala su određen uticaj i na domaće tržište kapitala koje se i pored velike nestabilnosti, priprema za predstojeće procese usklađivanja sa regulativom i standardima koji važe za zemlje članice Evropske unije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: