DIGITALNI VODIČ: Kad manje može da bude više

 Može li Google da bude skinut sa trona internet pretraga?

Internet, ili „veb“, kako se sve opisuje informatička autostrada koja je premrežila planetu, danas ima već oko tri biliona (hiljada milijardi) stranica. To je gotovo bezmerna količina podataka, ogroman rudnik informacija, u kojem, međutim, ima i isto tako enormnih količina jalovine. U to se sigurno uverio svako ko je hteo da nađe nešto relevantno o temi koja ga je u određenom trenutku interesovala.

Nezaobilazni alat za ovo rudarenje je Google.com, firma koja je, kao i mnoge iz informatičke ere, nastala na jednoj zanimljivoj ideji (sadržanoj u diplomskom radu dva studenta) da bi se za kratko vreme pretvorila u jedan od najvećih tehnoloških i poslovnih uspeha novijeg doba. Gugl je danas „kralj“ pretraživanja preko koga se obavlja više od dve trećine svih „prosejavanja“ internet sadržaja.

Gugl je od toga napravio i ogroman biznis: time što pored rezultata pretraga diskretno plasira i oglase koji su u vezi sa pretragom, pa prema tome od interesa za korisnika, godišnje ostvaruje prihode koji se mere milijardama dolara.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: