TV SLIKE I PRILIKE: Novac nikad ne spava

Potpisnica ovih redova se upravo vratila iz Švajcarske , iz provere kako funkcionišu švajcarske banke. Sve je pod kontrolom, alpska oaza finansijskog poslovanja je u predbožićnom raspoloženju

Piše: Branislava Džunov

Čarolija umetnosti je u tome što povremeno uspeva da predvidi budućnost, da je anticipira. Nedavno je na televiziji ponovo prikazan „Vol strit“ Olivera Stouna iz 1987. godine. Za ulogu beskrupuloznog biznismena Gordona Geka u ovom filmu, glumac Majkl Daglas je nagrađen Oskarom. Ova uzbudljiva i zamršena finansijska priča, koja za razumevanje zahteva gledaočevo strpljenje, postala je paradigma za berzansko mešetarenje ogoljeno u svetskoj ekonomskoj krizi. Ono što je nama još uvek strano i daleko, na berzi se, za tili čas, spretan čovek sa pravim informacijama može brzo obogatiti. Ili osiromašiti, ako se prevari u proračunima.

Miran život u Švajcarskoj

Razvoj globalne ekonomske situacije u svetu podstakao je istog reditelja da snimi drugi deo ovog filma „Vol strit – novac nikad ne spava“ kojim je otvorena 16. Sinemanija, filmska revija u beogradskom Sava centru. Majkl Daglas je ponovo u istom liku Gordona Geka koji se, posle osam godina zatvora zbog berzanskih mahinacija, vraća u stvarni život. Još uvek je opsednut biznisom, željom za osvetom onima koji su ga kaznili za neposlovno ponašanje ali i potrebom da ispravi greške prema zapostavljenim članovima najbliže porodice. Tek kao začin, tu i tamo ima malo emocija. Sve se ponovo vrti oko kursa akcija, ali u mnogo opasnijim i komplikovanijim uslovima u kojima Gordon Gek pliva sa instinktom prevaranta visokog stila. Autori scenarija Alen Loeb i Stefan Skif pokušavaju da odbrane tezu da je pohlepa legalna, da je pozitivna osobina koja pokreće bogate da budu još bogatiji, da zgrću i gomilaju novac. Da je to neka vrsta društvene igre u kojoj učestvuju odabrani i – malobrojni, dok su ostali nemi posmatrači iz svojih domova, na malom ekranu. Na pitanje šta je njegov lični cilj u svemu tome, Gordon Gek u trenutku slabosti izgovara – život u Švajcarskoj. Miran i lagodan. Jer ako novac negde, ipak, malo drema, onda je to u debeloj hladovini ciriških banaka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: