TOM STEFAN HEDELIUS, ERIKSON: Umreženo društvo kreira nove poslovne modele

Kompanija Erikson nedavno je objavila takozvani Networked City Index, koji pokazuje uticaj zrelosti informaciono-komunikacionih tehnologija na društvenu, ekonomsku i sferu životne sredine. Ovaj indeks pokazuje da deset odsto pokrivenosti mobilnim širokopojasnim internetom donosi jedan odsto rasta BDP-a

Tom Stefan Hedelius

Internet je najpre služio za slanje poruka drugim ljudima. A onda smo počeli da sakupljamo informacije, da bi danas bio mnogo više od toga. I sve se premešta u „oblak” (cloud) koji je takođe drugačiji i otvoren za mnoge nove mogućnosti. U skladu sa tim promenama morate, naravno, da prilagodite i poslovne modele – ovako na pitanje šta je to novo u pružanju internet usluga i poslovnih modela korisnicima širom sveta odgovara Tom Stefan Hedelius, direktor marketinga i strategije kompanije Erikson (Ericsson).

On je u Beogradu boravio povodom EuroDIG konferencije o upravljanju internetom koja je održana 30. i 31. maja u Sava centru, i na kojoj je učestvovao na panelu „Nove i dolazeće internet usluge i poslovni modeli”. U razgovoru za Magazin Biznis kaže da se veoma mnogo novih stvari dogodilo u ovoj oblasti i da će se mnogo noviteta tek desiti.

– U poslednjih 100 godina imali smo oko milijardu telefonskih linija. U poslednjih 25 godina – pet milijardi mobilnih linija. Krajem prošle godine bilo je 600 miliona korisnika mobilnog interneta širom sveta, a krajem ove biće ih oko milijardu. Takođe, predviđamo da će do 2015. godine biti osam milijardi korisnika mobilnog širokopojasnog interneta – ističe Tom Stefan Hedelius.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: