UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA NA NORDIJSKI NAČIN: Dijalog menadžera i zaposlenih

Menadžeri u nordijskim zemljama provode više vremena u razgovoru sa svojim zaposlenima i u njihovoj motivaciji. Kao rezultat takvog stava, odnos poslodavaca i sindikata mnogo je harmoničniji, pošto oni sve probleme doživljavaju kao zajedničke, pa ih zajednički i rešavaju

Odnos rukovodilaca i zaposlenih u nordijskim zemljama, u odnosu na Srbiju, ali i ostatak Evrope, znatno je otvoreniji i daleko je manje konfliktan. Svaki zaposleni smatra se jednakim i njegovo zadovoljstvo i predlozi ozbiljno se razmatraju, pa je zbog toga i prosečan radnik daleko motivisaniji za rad, samim tim i efikasniji. Kompanije koje su poslednjih nekoliko godina došle u Srbiju iz nordijskih zemalja suočile su se sa potpuno drugačijim mentalitetom i običajima. Zato su uložile velike napore da stvore radne uslove približne onim u zemljama iz kojih dolaze, i u tom smislu su do sada ostvarile dobre rezultate.

Ovako bi ukratko mogao da glasi zaključak seminara Nordijske poslovne alijanse u Srbiji „Upravljanje ljudskim resursima na nordijski način“, održanog 25. maja u Beogradu. Skupu su prisustvovali stručnjaci za ljudske resurse iz nordijskih kompanija – norveškog Telenora, švedskog Tetra Paka, danskog Karlsberga, kao i predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku Republike Srbije. Specijalni gost bila je direktorka za ljudske resurse (HR) švedske kompanije IKEA na globalnom nivou, gospođa Pernile Spirs-Lopez.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: