Prva srpska veletržnica u martu 2011.

Nacionalna veletržnica počeće da se gradi u Beogradu sledećeg proleća, imaće više od 17.000 kvadratnih metara pod krovom, 750 parking mesta za kamione i 500 mesta za kupce, utovarnoistovarne rampe, viljuškarsku službu, odeljenje za reciklažu otpada, ugostiteljske objekte i finansijske institucije, a ukupno će biti uloženo oko 10 miliona evra

Nacionalna veletržnica je za grad Beograd jedan od prioritetnih gradskih projekata, ocenio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković na okruglom stolu sa temom „Nacionalna veletržnica”, koji je održan u Beogradu 29. oktobra. Organizator ovog skupa bila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Gradom Beogradom, Ekonomskim fakultetom i Gradskim pijacama, a razgovaralo se o tehničkom i finansijskom modelu buduće nacionalne veletržnice koja će se na 17 hektara graditi u novobeogradskom Bloku 53, odnosno na mestu postojeće Kvantaške pijace.

– Ciljevi izgradnje veletržnice su jasni: građani Beograda moći će da kupuju po nižim cenama, podržaće se domaća proizvodnja, a čitava Srbija će dobiti pristup svom najvećem tržištu, a to je Beograd – rekao je Anđelković.

Dragan Pušara, direktor JKP Gradske pijace, najavio je da će Grad Beograd i ovo preduzeće raspisati konkurs kojim će pozvati opštine i zadruge zainteresovane da uđu u partnerski, vlasničkokorisnički odnos sa Beogradskom veletržnicom. Grad Beograd će, na taj način, celom investicijom upravljati zajedno sa partnerima, a rezultat će biti posebna tržišna institucija kakve postoje svugde u svetu. Izgradnjom veletržnice biće podignut nivo konkurentnosti domaće robe, Beograđani će kao potrošači dobiti niže cene, a proizvođači veću prodajnost.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: