MANUEL ALEKSE, MASTERCARD: Bogati i dalje troše, možda i više nego ranije

Recesija je tržišta pogodila različito. Ipak, istraživanje je pokazalo da zemlje ovog regiona, uključujući i Srbiju, nisu bile tako žestoko pogođene kao neka ekonomski razvijenija tržišta, poput Amerike ili Kanade. Možda je to zato što su ovdašnji dugovi po stanovniku bili manji kada je recesija počela

Manuel Alekse

Iako je ekonomska kriza pogodila manje-više sve, neka istraživanja koja smo sproveli ukazuju na to da bogati nisu mnogo pogođeni krizom. Bogati su nastavili da troše novac, možda čak i više nego ranije. Premijum proizvodi poput Platinum kartice su namenjeni upravo ovoj grupi ljudi. U partnerstvu sa UniCredit bankom u Srbiji, kompanija MasterCard je ovog novembra lansirala svoju prvu Platinum karticu u Srbiji.

Ovako je Manuel Alekse, menadžer kompanije MasterCard Europe za Srbiju, odgovorio na pitanje Magazina Biznis o tome da li se i kako ekonomska kriza odrazila na poslove u prometu putem kartica. Na tradicionalnoj „Masterkard akademiji“ za novinare, organizovanoj 6. novembra u Novom Sadu, predstavljena su najnovija istraživanja ove kompanije i najavljeni novi poslovni potezi. U razgovoru za Magazin Biznis Manuel Alekse govori o tome kako je za kompaniju Masterkard protekla 2010. godina, koje inovacije pripremaju i kakva su rešenja moguća u bezgotovinskom plaćanju, putem kartica.

• Da li je u 2010. godini primećen oporavak ili stagnacija u kartičarstvu?

– Recesija je različita tržišta pogodila na različite načine. Ipak, istraživanje je pokazalo da zemlje ovog regiona, uključujući i Srbiju, nisu bile tako žestoko pogođene kao što su neke zapadnoevropske zemlje ili ekonomski razvijenija tržišta, poput Amerike ili Kanade, koja su pretrpela najveći uticaj. Možda je to zato što su ovdašnji dugovi po stanovniku bili manji kada je recesija počela.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: