DOBRO UPOZNAJTE TRŽIŠTE I DOBRO SE PRIPREMITE: Kako poslovati sa Italijanima

Razgovaram sa (poslovnim) prijateljima iz Srbije, koji žele da rade sa Italijanima. Pitaju da im kao konsultant pružim podršku u aktivnostima prodaje i marketinga ovde.

Piše: Marina Lazarević

Polazimo od nekih osnova, šta bi im bilo potrebno da bi se ovde predstavili i shvatam da postoje razlike u poslovnim praksama i navikama. One su pomalo uslovljene i stilom života, ali čini mi se da je važno i korisno da poštujemo pravilo “u Rimu se ponašaj kao Rimljanin”. Sad, da li nam se ta pravila dopadaju ili ne, drugo je pitanje, ali ako želimo da radimo sa Italijanima, onda postoji nekoliko korisnih lekcija koje želim da prenesem izvoznicima i onima koji to žele da budu – za Italiju.

Prva napomena

Za početak, važno je razumeti da od februara 2020. posao u Italiji “juri brzinom puža”. Nove odnose i partnerstva uspostavljaju samo sa onima sa kojima su već imali neki kontakt. To je nepisano pravilo i to je najčešći odgovor koji se dobija kada ih pozovete i predložite saradnju. Jedan od razloga za prethodnu naviku jeste činjenica da Italiju poslednjih 70 godina nije zadesio nikakav veći šok. Tu je prva razlika sa našim preduzetnicima, jer na Balkanu svakih 15-20 godina bude “vanredna” okolnost. Zato smo mi, kao narod, poslovno i privatno naučili da se često restartujemo i reorganizujemo. Oni to nisu. I kada se, posle lepih perioda (za nekoga čitav život), dogodi turbulencija i to ne bilo kakva, onda je odbrambeni sistem takav da je jedino rešenje – čekati da oluja prođe i baviti se minimumom aktivnosti. Da bi se preživelo. Zbog toga, oni prilično stoje i čekaju.

Druga napomena

Mnoge firme i dalje imaju režim rada od kuće. To ima za posledicu da su napustili poslovne prostore (uticalo je na pad cena nekretnina) i mnogi se do januara sigurno ne vraćaju u zajedničke prostorije, na sastanke, susrete i sajmove. Dakle, telefoniranje na fiksni broj firme apsolutno je prestalo, jer neke firme nemaju fiksni broj (ugašena lokacija). Neke firme ne objavljuju broj telefona na sajtu, niti mejlove, tako da je način da stupite u vezu sa njima – LinkedIn profil, zaturena vizitkarta, mobilni telefon ili mejl. Ukoliko odranije nemate taj kontakt, sada nije vreme kada ćete lako doći do istog.

Treća napomena

Firme čiji procesi rada zahtevaju boravak u radnim prostorijama, male ili velike, organizovale su smensko prepodnevni rad – od kuće i iz kancelarije. Ovakav rad za posledicu ima da se još manje poznaju – ko radi, ko ne radi, ko je na bolovanju, ko nije…

Četvrta napomena

Zakazivanje sastanaka nikada nije bilo “kao kod nas”. Sada još manje. Da bi se to dogodilo – osoba mora da proveri koliko ljudi može biti prisutno u zgradi, da dobije odobrenje odgovornih lica za vaš dolazak – što znači neophodnost da se sastanak održi uživo. Manje firme su fleksibilnije.

Peta napomena

Sajmovi i poslovne posete još neko vreme neće biti “kao nekad”. Dolazak u Italiju za poslovne svrhe možete obaviti, ali vodite računa da je boravak limitiran, kao i dokumentacija vezana za zdravstvene sertifikate.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAŠA MARKOVIĆ, DIREKTOR PRODAJE COCA-COLA HBC SRBIJA: Pomeramo granice i u izazovnim vremenima
  • TELEKOM SRBIJA ČUVA NAJVAŽNIJU OD SVIH MREŽA – MREŽU ŽIVOTA: Nijedna vrsta ne umire sama
  • DO KRAJA SLEDEĆEG APRILA PRODUŽEN ROK ZA NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Prelazni period startuje 1. novembra
  • JESENJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: A kad se čovek vrati, pitamo zašto se vratio…
  • SVE JE U LJUDIMA – IZAZOVI SAVREMENOG HR-A: Dušeci, restoran i sladoled
  • STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ASEE: Prilika za mlade stručnjake da ostanu i rade u Srbiji
  • GERALD GRÜLL, DIREKTOR MALOPRODAJE U IMMOFINANZ-U: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora
  • SARADNJA PRIVREDE I PKS KROZ MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Mladi brže do posla, kompanije do kadrova
  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE ZA PRIVREDU ZEMLJE: U srpski budžet NIS godišnje uplati više od 1,1 milijarde evra za poreze
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2021.
Podelite ovaj tekst: