MARKO ELIO ROTINJI: Ova godina je prekretnica za sve sektore ekonomije

Povoljno kreditiranje i moratorijumi su spasili ekonomski sistem u prošloj godini, ali smo sada pred novim izazovima. Naša finansijska grupacija je 2020. prva u Italiji obezbedila moratorijume na kredite i hipoteke, koji su iznosili 109 milijardi evra. Uz to smo obezbedili kredite sa državnom garancijom u iznosu od 29,5 milijardi evra. Ali, sada će glavni zadatak država biti da iskoriste, bez ugrožavanja javnih budžeta, sredstva iz programa „Next Generation EU“, da bi se uspostavio održiv i stabilni ekonomski rast

Marko Elio Rotinji: U 2021. godini smo pružili podršku svim zemljama u kojima poslujemo – u prvih šest meseci obezbedili smo oko 43 milijarde evra srednjoročnih i dugoročnih kredita preduzećima i građanima

Obezbeđivanje neophodne likvidnosti na tržištu, moratorijumi i popuštanje uslova kreditiranja, spasilo je i stabilizovalo ekonomski sistem. To je rezultat koordiniranih poteza vlada i centralnih banaka tokom proteklih 18 meseci, kroz ekspanzivnu fiskalnu politiku i relaksiranu monetarnu politiku, kako bi se pružila podrška ekonomskim i socijalnim oblastima koje su pogođene krizom. Sve je bilo usmereno na sprečavanje krize likvidnosti.

Ovako je Marko Elio Rotinji (Marco Elio Rottigni), direktor Divizije internacionalnih banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe, odgovorio na naše pitanje o tome kako, kao visoko pozicionirani bankar u jednoj od najvećih bankarskih grupacija u Evropi, ocenjuje period koji još obeležava pandemija, sa svim turbulencijama koje je napravila u ekonomiji. A pošto su upravo pre godinu i po dana, na početku pandemije, države širom sveta počele da finansijski pomažu privrede, pitali smo našeg sagovornika kako ocenjuje poteze kad su “države preuzele ulogu bankara”:

– Naravno, države nisu banke. U narednim mesecima, njihov glavni zadatak će biti da na delotvoran način iskoriste, bez ugrožavanja javnih budžeta, sredstva koja je Evropa stavila na raspolaganje kroz program „Next Generation EU“. Cilj programa je sprovođenje reformi neophodnih za suočavanje sa globalnim izazovima našeg vremena: digitalizacijom, energetskom tranzicijom, klimatskim promenama. Sve to bi trebalo da pomogne u postizanju održivog i stabilnog ekonomskog rasta, naglašava Marko Elio Rotinji koji u ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis govori o najvećim poslovnim izazovima za ovu i naredne godine, kamatnim stopama, inflaciji i o razvoju elektronskog poslovanja koje je upravo u pandemiji doživelo ekspanziju.

• Koji su najvažniji poslovni izazovi u 2021. godini za celu Intesa Sanpaolo Grupu?

– Ova godina je prekretnica za sve sektore ekonomije koji moraju da se nose sa takozvanom „novom normalom“, koju je nametnula pandemija. Kao Intesa Sanpaolo Grupa, prihvatili smo ovaj izazov i ostali posvećeni klijentima u pružanju podrške oporavku lokalnih ekonomija i novog načina rada. Obezbedili smo sigurnost klijenata i kolega, bez ugrožavanja kvaliteta naše usluge. U 2021. godini smo pružili podršku svim zemljama u kojima poslujemo: u prvih šest meseci, na primer, obezbedili smo oko 43 milijarde evra srednjoročnih i dugoročnih kredita preduzećima i građanima.

• To se odnosi i na poslovanje u Srbiji?

– Da, naša Divizija internacionalnih banaka članica sastoji se od 11 banaka koje posluju u 12 zemalja i svuda smo ojačali naš položaj tako što smo poboljšali ponudu savremenih i pouzdanih bankarskih usluga građanima, velikim kompanijama i malim i srednjim preduzećima. U Srbiji već određeno vreme radimo u oblastima koje beleže brzu ekspanziju, kao što su korporativno i investiciono bankarstvo, upravljanje imovinom, koristeći međunarodno iskustvo Grupe.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAŠA MARKOVIĆ, DIREKTOR PRODAJE COCA-COLA HBC SRBIJA: Pomeramo granice i u izazovnim vremenima
  • TELEKOM SRBIJA ČUVA NAJVAŽNIJU OD SVIH MREŽA – MREŽU ŽIVOTA: Nijedna vrsta ne umire sama
  • DO KRAJA SLEDEĆEG APRILA PRODUŽEN ROK ZA NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Prelazni period startuje 1. novembra
  • JESENJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: A kad se čovek vrati, pitamo zašto se vratio…
  • SVE JE U LJUDIMA – IZAZOVI SAVREMENOG HR-A: Dušeci, restoran i sladoled
  • STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ASEE: Prilika za mlade stručnjake da ostanu i rade u Srbiji
  • GERALD GRÜLL, DIREKTOR MALOPRODAJE U IMMOFINANZ-U: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora
  • SARADNJA PRIVREDE I PKS KROZ MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Mladi brže do posla, kompanije do kadrova
  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE ZA PRIVREDU ZEMLJE: U srpski budžet NIS godišnje uplati više od 1,1 milijarde evra za poreze
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2021.
Podelite ovaj tekst: