RAD OD KUĆE POSTAJE NOVO PRAVILO A NE IZUZETAK: Živi u Svilajncu, radi u Zagrebu, četuje s kolegama iz sveta

Kako izgledaju sastanci, timsko stvaranje proizvoda i kako se šali s kolegama preko Zuma, internih aplikacija za komuniciranje; hoće li generacija Z ikada iskusiti model: odlazak na posao – kancelarija od 9 do 5 – povratak kući, objasnio nam je Nikola Miloradović koji je od 2019. zaposlen u hrvatskom IT „čudu„– Q agenciji za development i dizajn

Nikola Miloradović – kancelarija u kući, poslodavac u Hrvatskoj

Mnogo pre izbijanja pandemije zbog virusa kovid-19, Svilajnčanin Nikola Miloradović (25) znao je da mu više prija opcija rada od kuće. Mladi programer, koji je završio Visokotehnološku školu u Kragujevcu i naredni nivo obrazovanja na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima, od tinejdžerskih dana je radio rimout (remote), kako se popularno ustalila engleska reč za rad u kući, za poslodavca.

Još kao srednjoškolac obavljao je sitne programerske taskove. Nakon završenog školovanja posvetio se traženju ozbiljnijeg, trajnijeg angažmana. Naravno, bez fizičkog i geografskog ograničenja, što je u njegovoj industriji standard. Uz osmeh, za Magazin Biznis kaže da ima iskustvo rada u kancelariji od 9 do 5.

“Tokom studentske prakse tri meseca išao sam na posao”. Takođe, obavezu fizičkog prisustva iskusio je kroz projekte za razne IT kompanije, dok na poziv prijatelja i sugrađanina nije aplicirao za posao u zagrebačkoj tehnološkoj agenciji Q za development i dizajn.

Trenutno je Nikola jedan od dvojice programera iz Srbije u kolektivu sa više od 200 kolega iz zemalja regiona i celog sveta.

Samo u 2021. godini, firma koju su 2013. osnovala trojica prijatelja sa idejom da naprave najbolju development dizajn agenciju za custom made rešenja za klijente, zaposlila je još 90 stručnjaka, a portfolio su uvećali za više od 40 novih klijenata.

U novi poslovni prostor u Zagrebu, u koji su se preselili 2019., kada je Nikola počeo da radi, dolazi tek nekolicina zaposlenih.

– U ovom trenutku imamo 112 zaposlenih i 130 kontraktora (radnika po ugovoru). Rimout rade svi koji žele, dok u kancelariju može doći svako ko hoće. Naravno, uz pridržavanje epidemioloških mera. No, nikad od izbijanja pandemije nije bilo više od 20 do 30 osoba u sedištu, opisuje aktuelno stanje Anja Openhajm Barešić, direktorka odeljenja Ljudi i kultura.

Ističe da nema razlike u komunikaciji sa zaposlenima koji fizički nisu prisutni u odnosu na način komunikacije pre pojave korone.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAŠA MARKOVIĆ, DIREKTOR PRODAJE COCA-COLA HBC SRBIJA: Pomeramo granice i u izazovnim vremenima
  • TELEKOM SRBIJA ČUVA NAJVAŽNIJU OD SVIH MREŽA – MREŽU ŽIVOTA: Nijedna vrsta ne umire sama
  • DO KRAJA SLEDEĆEG APRILA PRODUŽEN ROK ZA NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Prelazni period startuje 1. novembra
  • JESENJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: A kad se čovek vrati, pitamo zašto se vratio…
  • SVE JE U LJUDIMA – IZAZOVI SAVREMENOG HR-A: Dušeci, restoran i sladoled
  • STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ASEE: Prilika za mlade stručnjake da ostanu i rade u Srbiji
  • GERALD GRÜLL, DIREKTOR MALOPRODAJE U IMMOFINANZ-U: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora
  • SARADNJA PRIVREDE I PKS KROZ MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Mladi brže do posla, kompanije do kadrova
  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE ZA PRIVREDU ZEMLJE: U srpski budžet NIS godišnje uplati više od 1,1 milijarde evra za poreze
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2021.
Podelite ovaj tekst: