Život nam je digitalizovan i to je nova realnost

Na prvu pomisao da li se može naći zajednički princip rada između komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) srpske policije i osnivača jedne relativno mlade marketinške agencije, odgovor bi verovatno glasio da ne može.

Ivana Mihajlović sa svojim gostima

Međutim, kada se taj razgovor dobro koncipira i odrede „stubovi“ teme, postaje jasno da su principi rada toliko slični, da gotovo da jedni od drugih mogu da „prepisuju“ HR praksu. To je posebno došlo do izražaja u panel razgovoru koji je vodila Ivana Mihajlović, koselektorka foruma, pod naslovom „Tradicija i avangarda“, u kojoj su joj sagovornici bili Spasoje Vulević, komandant SAJ-a, i Miloš Skokić, partner i osnivač beogradske agencije Žiška.

Spasoje Vulević, komandant Specijalne antiterorističke jedinice, rukovodi tom jedinicom već 16 godina i podseća da je reč o organizaciji u kojoj se strogo poštuje princip hijerarhije i subordinacije da bi se obezbedio red i rad. Školovao se u zemlji i inostranstvu, usavršavao na FBI Akademiji i posle toliko godina rada i iskustva siguran je da je i u poslu i u životu najvažnije pridržavati se vrhunskih etičkih vrednosti.

Sa druge strane, agencijski rad pruža privid opuštenog i neformalnog načina života, ali ga prati i imidž da se, zarad profita, ne morate baš strogo pridržavati etičkih postulata. Miloš Skokić ne misli tako i kaže da su se, osnivajući agenciju Žiška sa svojim partnerom 2016. godine, zapitali kako agencijski posao može da se radi dostojanstveno. „I napravili smo organizacionu strukturu u kojoj se svi dobro osećaju u onome što rade. Želeli smo da radimo ovaj posao na najbolji mogući način. Shvatili smo da ćemo to moći samo ako imamo sve poluge upravljanja u našim rukama. Dakle, preduzetništvo je bilo samo instrument da testiramo rešenja za uobičajene agencijske dileme – zaposleni žele da odu zbog malih plata – povećajmo plate; ako klijenti odlaze kod konkurencije – daj da im pokažemo da smo bolji. Ukratko, želeli smo da radom u našoj agenciji ljudi na mnogo načina doprinose i firmi i sebi i društvu.“

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAŠA MARKOVIĆ, DIREKTOR PRODAJE COCA-COLA HBC SRBIJA: Pomeramo granice i u izazovnim vremenima
  • TELEKOM SRBIJA ČUVA NAJVAŽNIJU OD SVIH MREŽA – MREŽU ŽIVOTA: Nijedna vrsta ne umire sama
  • DO KRAJA SLEDEĆEG APRILA PRODUŽEN ROK ZA NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Prelazni period startuje 1. novembra
  • JESENJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: A kad se čovek vrati, pitamo zašto se vratio…
  • SVE JE U LJUDIMA – IZAZOVI SAVREMENOG HR-A: Dušeci, restoran i sladoled
  • STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ASEE: Prilika za mlade stručnjake da ostanu i rade u Srbiji
  • GERALD GRÜLL, DIREKTOR MALOPRODAJE U IMMOFINANZ-U: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora
  • SARADNJA PRIVREDE I PKS KROZ MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Mladi brže do posla, kompanije do kadrova
  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE ZA PRIVREDU ZEMLJE: U srpski budžet NIS godišnje uplati više od 1,1 milijarde evra za poreze
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2021.
Podelite ovaj tekst: