DONATORSKI RAD KAO SASTAVNI DEO MEDICINSKOG ANGAŽOVANJA

Urgentni centar u Beogradu je poslednjih godina postaо prijatnije mesto i za pacijente i za zaposlene zahvaljujući doktorki Mileni Jauković koja već šest godina prikuplja donacije i njima oplemenjuje prostorije ove medicinske ustanove

Milena Jauković

Njena kancelarija je puna Dedа Mrazeva. Ima onih koji se penju po žici, onih koji sede, a neki, smeškajući se, izviruju kroz staklo vitrine. Ali, to nije dekoracija uoči novogodišnjih i božićnih praznika. Deda Mrazevi su tu tokom čitave godine. Ima ovde i puno sušenog cveća, na stolu su ofarbana uskršnja jaja i mnogo, mnogo ukrasa u boji. Čitava ikonografija uveliko odstupa od tradicionalne medicinske ustanove, a kad dođe doktorka Milena Jauković, specijalista hirurg i konsultant-savetnik direktora Urgentnog centra u Beogradu, koja ovde provodi svoj radni dan, postaje jasno zašto je to tako.

„Želim da ulijem nadu pacijentima koji ovde dolaze svaki dan. Osim razgovora, mislim da su boje jako važne i da utiču na raspoloženje pacijenata. Zato nikad ne sklanjam Deda Mrazeve, cveće i sve ovo što ovde vidite“, kaže dr Jauković.

Njena kancelarija je puna boja. Isto kao i Urgentni centar. Po zidovima su okačene slike, a zidovi su ofarbani žutom bojom. Potpuno drugačija slika nego pre 13 godina kada je dr Jauković počela da radi u Urgentnom centru. Sve je bilo sivo: od posteljine, preko zidova i cevi, pa do bolesničkih soba. Jako neprijatni uslovi za lečenje pacijenata, a svakako i loši uslovi za rad zaposlenih. To je moralo da se promeni.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: