ZISIMOS DANILATOS, LAMDA DIVELOPMENT: Avangardni kompleks u centru grada

Grčka kompanija Lamda Divelopment kupila je zgradu nekadašnje konfekcije Beko u Beogradu, na Dorćolu, sa ciljem da izgradi multifunkcionalni kompleks na površini od 94.000 kvadrata i oživi neiskorišćeno i zapušteno jezgro Beograda. Kompleks će činiti rezidencijalni, komercijalni deo i hotel sa pet zvezdica i nudiće čitav spektar najrazličitijih usluga

Zisimos Danilatos

Kompanija Lamda Divelopment (Lamda Development) iz Grčke kupila je zgradu konfekcije Beko u Beogradu, na Dorćolu, još 2007. godine za 55,8 miliona evra, sa ciljem da izgradi multifunkcionalni kompleks na površini od 94.000 kvadrata. Projekat je tipičan primer oporavka gradskog jezgra, a mesto na kome je planirana izgradnja potpuno je neiskorišćeno, zapušteno i nepristupačno građanima i posetiocima Beograda. To želimo da promenimo. Kompleks će činiti rezidencijalni, komercijalni deo i hotel sa pet zvezdica, umesto zgrade Beka i nudiće čitav spektar najrazličitijih usluga korisnicima koji u njemu žive ili rade, gostima hotela i posetiocima. Ovim projektom uspostavićemo nove životne standarde na srpskom tržištu, zadovoljiti i najviše zahteve „zelene gradnje”, a zahvaljujući novim materijalima i zahtevne ekološke standarde. Kompleks treba da postane avangardni, urbani centar grada, uzbudljiva destinacija za Beograđane i turiste. Širi prostor oko Kalemegdanske tvrđave dobiće novi smisao, pre svega za porodice i sve koji budu želeli da se odmore, opuste i uživaju. To je komponenta o kojoj smo posebno vodili računa, kaže Zisimos Danilatos, direktor razvoja Lamda Divelopmenta, u razgovoru za Magazin Biznis.
Prema njegovim rečima, s obzirom na kompleksnost projekta i sisteme najnovijih tehnologija koji će biti korišćeni u gradnji, očekuje se da će ukupna investicija prevazići 200 miliona evra. Beograd će, zahvaljujući projektu, generisati veliku pažnju medija, profesionalne zajednice, arhitekata, što će doprineti razvoju sličnih kompleksa. Projekat će imati veliki uticaj na srpsku ekonomiju, privući će nove investicije ljudi zainteresovanih da kupe nekretnine na ovoj atraktivnoj lokaciji.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: