DEJAN ŠOŠKIĆ, PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA: Dalje zaduživanje je odloženi bankrot

Zabrinut sam za makroekonomsku situaciju naše zemlje. Novim zaduživanjem mi samo formalno izbegavamo bankrot i istovremeno stvaramo situaciju da svake godine sve više i više moramo da izdvajamo za plaćanje obaveza prema onima kojima dugujemo. To ima svoje granice i vrlo visoku cenu

Dejan Šoškić

Dejan Šoškić

Srbiju je, nažalost, zadesilo ono što je prirodni rezultat odsustva dovoljno konzistentne i dugoročne ekonomske politike u prethodnoj deceniji, kao i odsustvo dovoljno jakih i razvijenih institucija. Dozvolili smo politiku relativno fiksnog kursa i visokih stopa inflacije 2001. i 2002. godine, veliko zaduživanje građana i privrede u stranim valutama od 2005. do 2008. godine, a privatizacijom u velikom broju slučajeva nismo dobili kvalitetne nove vlasnike koji preduzeća razvijaju i stvaraju novu produktivnu zaposlenost. Ovim rečima Dejan Šoškić, bivši guverner, kao profesor ekonomije odgovara na pitanje imaju li udžbenici odgovore na činjenicu da je Srbiju zadesilo sve najgore iz ekonomske teorije. Počevši od recesije, visoke nezaposlenosti, pa do visoke inflacije.

– Imamo lošu strukturu bruto domaćeg proizvoda, suviše mnogo usluga i uvoza, premalo proizvodnje i izvoza, ali i paradoksalan finansijski sistem u kome imamo svoju valutu i, formalno, monetarni suverenitet, a u finansijskim transakcijama dominantno koristimo tuđu valutu. Privredni i finansijski sistem izvedeni su iz ravnoteže i ne predstavljaju povoljnu osnovu za zdrav i održiv privredni rast. Lek za Srbiju treba tražiti u reformi i racionalizaciji javnog sektora, niskoj i stabilnoj inflaciji, u postepenom rastu dinarskih, a smanjivanju eurizovanih finansijskih instrumenata u sistemu i u pažljivim i inteligentnim fiskalnim merama u pravcu postepene promene privredne strukture, u pravcu razmenljivog, konkurentnog dela bruto domaćeg proizvoda, odnosno konkurentne industrije i poljoprivrede pre svega. Paralelno sa tim, treba nam znatno jačanje institucija sistema kako bismo iskorenili korupciju o čijim sam pogubnim posledicama za privredni život zemlje već pričao.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: