DR PAVLE MARJANOVIĆ, DIREKTOR AKTAVISA: Votson kupio Aktavis za 4,25 milijardi dolara

Ovom najvećom globalnom transakcijom i pripajanjem, stvorena je treća najveća kombinovana generička farmaceutska kompanija na svetu, sa prihodima za koje se predviđa da će premašiti osam milijardi dolara u 2012. godini

Pavle Marjanović

Američka globalna kompanija Votson Farmaceutikals (Watson Pharmaceuticals) saopštila je početkom novembra da je okončala pripajanje Aktavis (Actavis) grupe koju je kupila za 4,25 milijardi dolara. Ovim pripajanjem je stvorena treća najveća kombinovana generička farmaceutska kompanija na svetu, sa prihodima za koje se predviđa da će premašiti osam milijardi dolara u 2012. godini. Votson Farmaceutikals je takođe objavio da će usvojiti nov globalni naziv – Aktavis – koji će početi da koristi od 2013. godine. Kompanija je navela da će pokrenuti višegodišnju kampanju rebrendiranja svojih fabrika, poslovanja i komercijalnog prisustva, kao i da će preći na trgovanje na Njujorškoj berzi pod novim simbolom od 2013. godine.

Dr Pavle Marjanović, direktor Aktavisa za Srbiju i Crnu Goru, kaže za Magazin Biznis da mu je, za 21 godinu rada u farmaceutskoj industriji, ovo najlepši i najznačajniji događaj. „Dolazak jedne svetske, moderne kompanije sa takvom paletom lekova, sa savremenim rukovodstvom i načinom poslovanja, dolazak kompanije koja ima značajan rast na Njujorškoj berzi – kad se to dogodi onda možete samo da kažete da je sjajno i da možete da se posvetite daljem razvoju zajedničke kompanije.“ Dr Marjanović podseća da je kupovina Aktavisa najveća globalna transakcija ove godine. Aktavis je peta generička kompanija na svetu sa godišnjim prometom od 2,5 milijardi dolara, prisutna je u četrdesetak zemalja sveta sa oko 1.100 proizvoda, ima oko 10.000 zaposlenih u svim zemljama i kapacitet proizvodnje od 22 milijarde tableta ili kapsula u 2011. godini.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: