DR PAVLE MARJANOVIĆ: Upravljanje sobom je prvi korak u upravljanju drugima

U poslednjoj organizaciji za koju sam radio, vodio sam stotinak koučing sesija. Naučio sam da koučing nije čarobni štapić koji donosi momentalne promene. Potrebno je vreme, strpljenje i verovanje u proces – pogotovo od strane najvišeg menadžmenta firme

Pavle Marjanović na novom poslovnom putu

Ne događa se baš svaki dan da doktor-lekar koji je u farmaceutskoj industriji radio tri decenije, na vrlo istaknutim funkcijama, odluči da napusti čelnu poziciju i pređe u oblast koučinga. A upravo to se dogodilo dr Pavlu Marjanoviću koji je od 1. oktobra ove godine, posle pozicije generalnog direktora kompanije Teva (Aktavis) u Srbiji, postao samostalni kouč, odnosno poslovni trener. U razgovoru za Magazin Biznis, dr Marjanović kaže da se za koučing zainteresovao pre pet godina, kada je organizacija za koju je tada radio prolazila kroz izazovne lokalne i globalne promene.

– Moje tadašnje iskustvo mi nije pomagalo u upravljanju promenom. Želeo sam da stvorim klimu gde zaposleni mogu slobodno da iznesu frustracije vezane za proces promene. Bolje da pričaju na koučing sesijama, nego u kuhinji pored aparata za kafu ili po hodnicima. Prvi moji koraci su bili nezgrapni, držao sam monologe i manje slušao učesnike. Ali, ipak smo se doticali tema od značaja za organizaciju, odnosno onoga o čemu se nije govorilo glasno, kaže dr Marjanović, kome su to bili prvi koraci u građenju koučing kulture.

A onda je, uporedo sa poslom, krenuo na višegodišnju edukaciju za kouča, pa su vremenom rezultati postajali vidljivi. To je učvrstilo njegovu strast prema koučingu i, kako kaže, uverenje da koučing doprinosi da organizacije budu efikasnije. Ubrzo se i iskristalisala želja dr Marjanovića da pokrene svoj posao nakon tri decenije korporativnog života. Bio je to jasan znak da je vreme za novi početak i avanturu.

• Da li je to bila teška odluka i šta je presudno uticalo na novi početak?

– Svaka bitna odluka ima pozitivne i negativne strane. Odluku sam doneo kada je pozitivno prevagnulo, uz svest da postoje i negativni aspekti. Proces odlučivanja je trajao godinama. Ideja o novom početku je najpre bila maglovita, ali se vremenom pokazala jasna vizija – želim da svoje znanje i energiju prenesem ljudima u organizacijama. Na putu donošenja odluke me je vodio racio, ali velikim delom i iracionalno i intuitivno – nevidljiva ruka koja mi je pokazivala put da sledim svoju strast.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAŠA MARKOVIĆ, DIREKTOR PRODAJE COCA-COLA HBC SRBIJA: Pomeramo granice i u izazovnim vremenima
  • TELEKOM SRBIJA ČUVA NAJVAŽNIJU OD SVIH MREŽA – MREŽU ŽIVOTA: Nijedna vrsta ne umire sama
  • DO KRAJA SLEDEĆEG APRILA PRODUŽEN ROK ZA NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Prelazni period startuje 1. novembra
  • JESENJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: A kad se čovek vrati, pitamo zašto se vratio…
  • SVE JE U LJUDIMA – IZAZOVI SAVREMENOG HR-A: Dušeci, restoran i sladoled
  • STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ASEE: Prilika za mlade stručnjake da ostanu i rade u Srbiji
  • GERALD GRÜLL, DIREKTOR MALOPRODAJE U IMMOFINANZ-U: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora
  • SARADNJA PRIVREDE I PKS KROZ MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Mladi brže do posla, kompanije do kadrova
  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE ZA PRIVREDU ZEMLJE: U srpski budžet NIS godišnje uplati više od 1,1 milijarde evra za poreze
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2021.
Podelite ovaj tekst: