Treba da odu u svet, pa da se vrate

Pod naslovom „Borba za velike ljude“ Dejan Cvetković, Chief Technology Officer (CTO), Microsoft u Srbiji, predstavio je učesnicima Vivaldi HR foruma Mokrogorske škole menadžmenta (održan od 22. do 24. septembra 2021.) neke od fundamentalnih vrednosti kompanije za koju radi više od dve i po decenije.

Dejan Cvetković

Dejan Cvetković

Iz njegovih poruka, koje je oko 150 učesnika ovogodišnjeg HR foruma pratilo sa velikim interesovanjem, izdvaja se jedna koju su kasnije i drugi često ponavljali: „Svi treba da odu u svet, pa da se vrate“.

Dejan Cvetković je time, zapravo, objasnio svoj primer: otišao je 1993. godine u Majkrosoft, a vratio se 2003. godine kao direktor Majkrosofta za ondašnju SCG, da bi potom, 2005. godine Majkrosoft otvorio Razvojni centar u Srbiji, sa Cvetkovićem na čelu. Sada, posle toliko životnog i radnog iskustva, na naše pitanje kakve su se promene dogodile, kada se uporedi Majkrosoft i tržište IT pre 16 godina i sada, Dejan Cvetković kaže:

– Našu prvu kancelariju u Beogradu, Razvojni centar koji sam vodio, postavili smo 2005. godine i na to sam veoma ponosan. Mnogi su mislili da je to nemoguće, ali smo ostvarili. Ceo Majkrosoft je bio tada drugačija kompanija nego što je sada. Na primer, konkurentski duh tada nije bio zdrav, ne samo u Majkrosoftu nego globalno. Bilo je „krvi do kolena“. Mi smo se tako žestoko borili protiv Oracla, IBM-a i ostalih konkurenata, da to nije bilo prijatno ni nama, a kamoli našim korisnicima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAŠA MARKOVIĆ, DIREKTOR PRODAJE COCA-COLA HBC SRBIJA: Pomeramo granice i u izazovnim vremenima
  • TELEKOM SRBIJA ČUVA NAJVAŽNIJU OD SVIH MREŽA – MREŽU ŽIVOTA: Nijedna vrsta ne umire sama
  • DO KRAJA SLEDEĆEG APRILA PRODUŽEN ROK ZA NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Prelazni period startuje 1. novembra
  • JESENJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: A kad se čovek vrati, pitamo zašto se vratio…
  • SVE JE U LJUDIMA – IZAZOVI SAVREMENOG HR-A: Dušeci, restoran i sladoled
  • STRUČNA PRAKSA U KOMPANIJI ASEE: Prilika za mlade stručnjake da ostanu i rade u Srbiji
  • GERALD GRÜLL, DIREKTOR MALOPRODAJE U IMMOFINANZ-U: Ritejl parkovi – nove „zvezde” maloprodajnog sektora
  • SARADNJA PRIVREDE I PKS KROZ MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA: Mladi brže do posla, kompanije do kadrova
  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE ZA PRIVREDU ZEMLJE: U srpski budžet NIS godišnje uplati više od 1,1 milijarde evra za poreze
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2021.
Podelite ovaj tekst: